Murind subit, Alexandru Macedon nu lasa nici un fel de dispozitii cu privire la succesiune. Singurul sau fiu, cu Roxana, Alexandru al IV-Iea Aegos, ce va fi ucis impreuna cu mama sa, cativa ani mai tarziu, de Cassandros, nu se nascuse la data mortii imparatului.

S-a decis ca Perdicas, adjutantul imparatului, caruia acesta ii inmanase inelul imperial, sa exercite puterea centrala ca regent (chiliarh).

Ceilalti mostenitori ai imperiului (= diadohi) au fost: Antipatros I Macedonia si Grecia), Ptolemeu (Egiptul), Antigonos Monophtalmos (Frigia si Lycia), Lysimachos (Tracia, inclusiv unele teritorii de pe malul Pontului Euxin), Eumones (Cappadocia si Paflagonia), singurul diadoh nemacedonean, precum si Seleucos , caruia nerevenindu-i nimic la aceasta impartire i s-a dat, in 321 i.e.n., Babilonul.

La moartea lui Perdicas, in 321 i.e.n., Antipatros a fost ales regent, dar muri iu 319 i.e.n. Istoria luptelor dintre diadohi este plina de crime, sperjururi, tradari; ei au inaugurat, in Orient, epoca elenistica, infloritoare din punct de vedere economic si spiritual.

Era, insa, infloritoare in folosul grecilor, nu si al populatiilor autohtone, supuse de noii stapani sub apasarea unei uriase poveri: statele birocratice elenistice.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?