Cine este acest Pericle? Aproape fiecare atenian, aflat, in acea luna mai a anului 472 i.e.n., la vreo raspantie a cetatii sau in agora, ascultandu-i pe vestitorii ce strigau numele tanarului horeg ales sa monteze noua tragedie a marelui Escliil – Persii – isi punea aceasta intrebari. Vestitorii, insa, completau: Tanarul Pericle are 20 de ani, este fiul lui Xantipos. si oamenii isi alungau nedumerirea. Daca-i vorba de fiul lui Xantipos, strategul care-i invinsese,-in urma cu sapte ani, pe persi, la promontoriul Mycale, tragedia lui Eschil e pe maini bune. intr-atit se bucura de incredere familia tanarului horeg. si pe buna dreptate.

Victoria navala de la capul Mycale, din 479 i.e.n., coroborata cu cea de la Plateea, obtinuta in acelasi moment de catre soldatii lui Pausanias impotriva persilor comandati de cel mai bun general al lui Xerxes, Mardonius, venea sa definitiveze ceea ce cu un an inainte se intrezarea dupa victoria grecilor la Salamina – indepartarea pericolului ocupatiei persane in Peninsula. Dupa mama, inaintasii lui Pericle erau celebrii Alcrneonizi, intre care fratele bunicului lui Pericle, Clistene, cel care pune bazele unei noi democratii la Atena.

Pericle s-a nascut si si-a trait tineretea intr-unui din cele mai grele timpuri pentru cetatile grecesti. Imperiul persan constituia o continua amenintare a Peninsulei, parte din nordul ei – Macedonia si Tracia – fiind sub stapanirea acestuia, persii controland astfel Helespontul. Armatele persane amenintau cu penetrarea centrul si chiar sudul-Peninsulei, prin cateva izbiri succesive, oprite cu precaritate si in ultima instanta de greci, cum a fost celebra rezistenta de la Marathón. Este fireasca, deci, pretuirea pe care Pericle, de mic, invatase sa o acorde luptatorilor si nu pare de mirare ca, ajunsla virata optiunilor, a ales partidul democrat si nu pe cel oligarhilor. Dealtfel, in familia sa nu era primul. si Clistene facuse acelasi lucru. Formatia sa (sub indrumarea lui Zenoi din Eleea si a lui Anaxagoras) este aceea a unui rationalist. Contactul cu seful partidului democrat, Ephialtes, caruia, i-a fost o vreme discipol, i-a intarit convingerile, astfel ca, in 4,61 i.e.n., cand il urmeaza pe acesta la conducerea partidului, n-a mai mirat pe nimeni puterea atacului dezlantuit impotriva partidului oligarhilor; a si reusit, dealtfel, sa provoace, in acelasi an, ostracizarea lui Cimon , seful acestui partid.

Se pare ca insasi cea mai importanta victorie a democratilor radicali atenieni impotriva oligarhilor, obtinuta in vremea lui Ephialtes (462 i.e.n.), si anume privarea corpuhi aristocratic al Areopagului de dreptul de veto si de celelalte atributii politice, a fost inspirata de Pericle. in urma abolirii atributiilor areopagitilor, puterea este in intregime exercitata de Ecclesia (adunarea poporului), de Ileliaia (tribunalul popular, sau al heliastilor) si de Bule (consiliul autoritatii executive, intre Ecclesii, in acelasi timp si tribunal). inzestrat cu deosebita fluenta oratorica, Pericle ii castiga pe atenieni care-l aleg, in anul 461 i.e.n. (dupa asasinarea lui Ephialtes), in fruntea partidului democrat.

Datorita, insa, insusirilor sale, Pericle va conduce singur destinele Atenei. Personalitatea sa covarsitoare determina, timp de 15 ani, intre 443-429 i.e.n., realegerea sa anuala in functia de strateg, continuitate unica in istoria Atenei. Aceasta victorie a lui Pericle a fost obtinuta in prezenta, activa, in agora ateniana, a unui fin si stralucit oponent', Thucidide (fiul lui Melesias, ce nu trebuie confundat cu istoricul Thucidide, fiul lui Olor), care devenise seful partidului oligarhilor.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?