“Pintea viteazul” este una din cele mai reprezentative balade populare romanesti, alaturi de “Toma Alimos”, “Novac si corbul”, “Miorita”.

Balada este o specie a genului epic in versuri, reprezentand, alari de basm, capodopere ale folclorului nostru. Balada a fost valorificata si in literatura culta, de scriitori ca Vasile Alecsandri si George Cosbuc. Este o spicie literara complexa, de intindere destul de mare, care prezinta diferite teme, cele mai des intalnite fiind temele istorice, vitejesti, haiducesti sau de catanie.

Titlul baladei este chiar numele eroului popular, celebrul haiduc Pintea Viteazul. Viata si faptele sale au fost transpuse de autorul anonim intr-o creatie artistica, deoarece el reprezinta un model comportamental.

“Pintea viteazul” este o balada haiduceasca, in care sunt descrise evenimentele cele mai importante din viata eroului. Baladele haiducesti sunt numeroase pentru ca haiducul insemna aspiratie spre libertate si spre dreptate sociala a celor multi.

In prima parte a baladei, intalnim o situatie conflictuala reprezentativa pentru acea perioada: Pintea cel voinic slujeste la un stapan haiduc, care il face sa indure multe suferinte. Caracterul deosebit al eroului se afirma in urma conflictului cu stabanul nedrept: el alege calea libertatii, adica a codrului. Din acest moment, Pintea devine un proscris social. impreuna cu fratii sai de haiducie, lupta impotriva stapanului nedrept, facand bine celor sarmani.
Eroul este caracterizat in cateva versuri:
“De-un viteaz asa falos
si la inima malos.
De-un viteaz asa de mare,
La sarmani de-ajutoare.”

Acest erou are puncte comune cu personajele din basmele populare: este vrajit, fermecat de mama sa si nu poate fi ucis decat intr-un anume mod. Dezvaluind secretul tovarasilor sai de haiducie, va fi in cele din urma omorat miseleste de catre panduri. Calitatile deosebite ale lui Pintea se manifesta si prin vise vrevestitoare. Presimtand ca haiducii sunt in primejdie, el incearca sa ii salveze, dar isi va pierde viata.

Spre deosebire de basme, in balade nu invinge intodeauna binele. Balada prezinta situatii mai aproape de realitate. Chiar daca Pintea este ucis, amintirea sa a ramas vie in sufletul poporului, prin intermediulul creatiei artistice.

Ca orice balada “Pintea viteazul” prezinta infruntarea intre doua sau mai multe personaje, de fapt infruntarea intre bine si rau. Primul conflict pune fata in fata pe Pintea si pe Stupu, dar cel de-al doilea conflict capata o amploare mai mare. Pintea se confrunta cu reprezentantii oranduirii sociale – pandurii. Acestia nu sunt insa individualizati, deoarece simbolizeaza fortele raului.

Forta spirituala a lui Pintea consta in aspitatia sa spre libertate, pe care o va plati insa cu viata. Un element specific baladei populare este acela de a propune modele comportamentale si exemple; de aceea temele baladelor sunt foarte vechi si sintetizeaza situatii specifice vietii poporului roman.

Nevoia de libertate se manifesta fie la nivel individual, prin persoane exceptionale, ca Pintea, fie la nivel colectiv, prin opere artistice.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?