Apogeul conflictului dintre egipteni si hititi a fost atins in 1285 i.e.n. (dupa alte cronologii: 1294), prin batalia de la Kadesh, unde, contrar informatiilor primite de la propriile detasamente de cercetare, corpul de armate Ra, in fruntea carora se afla Ramses al II-lea, intalni toata puterea hitita. Atacul neasteptat al celor 2500 de care de lupta hitite, la care se adauga apoi inca o mie, zdrobi peste jumatate din avangarzile lui Ramses, apararea sa indirjita ar fi fost curmata, daca n-ar fi sosit vreme corpul de trupe de elita Amon trimis spre litoral, intors din drum de un curier al lui Ramses.

Spre sfarsitul bataliei, care s-a dat chiar sub zidurile cetatii Kadesh, sub presiunea tuturor trupelor egiptene – este vorba si de celelalte doua corpuri de armata: Path si Seth ce incepusera si ele sa angajeze lupta – oastea hitita este silita sa se retraga la adapostul zidurilor Kadeshului. Prin indecizia cu care, in ciuda amploarei si a pierderilor grele de ambele parti, se termina, batalia de la Kadesh a fost departe de a lichida fenflictul egipteano-hitit. El va continua vreme de 16 ani, pana In 1269 i.e.n., cand intre Ramses al II-lea si fratele mezin si urmasul lui Muwatalli, Hattushil al III-lea, se incheie primul tratat de pace si de asistenta mutuala cunoscut in lume; tratatul, intarit prin casatoria lui Ramses al II-lea cu fiica regelui hitit, delimita granitele, stapanirilor egipteana si hitita In Siria, stabilind clauzele privind incheierea unei paci eterne, extradarea reciproca a refugiatilor politici si a sclavilor, precum si asistenta militara mutuala in eventualitatea unei agresiuni din partea unei a treia puteri, in speta Asiria.

Incheierea sa fusese dictata de cucerirea regatului Mitanni de catre regele Asiriei, Salmanassar I care, in acest fel, incepuse sa ameninte atat regatul hitit, cat si Egiptul. Tratatul a fost sapat pe table de argint cu cuneiforme, in limba babiloniana. Avand granitele asigurate, Ramses al Il-lea putu sa se consacre treburilor interne ale regatului.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?