Mitanni a fost un regat fundat de triburile amorite si hurrite, populatii indoeuropene, pe Eufratul Superior, prin 1600 i.e.n. Nucleul statului a fost, insa, micul regat amorit, cu centrul la Halpa (Alep).

O alta populatie, care a contribuit la formarea poporului mitannian, se inrudea cu indoeuropenii din India de Nord, dupa cum o marturisesc unele nume de zeitati mitanniene care se intalnesc in nordul Indiei: Indra, Varuna, Nasatia.

La inceput, Mitanni a rivalizat cu hititii pentru stapanirea Siriei Superioare, apoi cu egiptenii. Mitanni a fost sufletul rezistentei antiegiptene a popoarelor din Asia Occidentala. in vremea lui Tutmes al III-lea, Mitanni, infrant in cateva randuri de acesta, si-a indreptat eforturile spre Asiria, pe care o cuceri sub conducerea regelui Shoshshatar; Artatama, ultimul rege mitannian mai important, in ciuda aliantei sale cu Tutmes al IV-lea, a fost suprimat de regele hitit Suppiluliuma, Mitanni ramanind, pana prin secolul al XII-ea i.e.n., sub hegemonie hitita, mai tarziu asiriana, disparand apoi de pe scena istoriei.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?