Ca stat, Babilonul, cu toata insemnata sa vechime, mai mult decat bimilenara, n-a stralucit in Mesopotamia decat in doua fanduri: in vremea lui Hammurapi si a lui Nabucodònosor (605-562 i.e.n.). Ca oras, stralucirea sa n-a putut fi egalata, Babilonul fiind, de-a lungul intregii sale istorii, necontestata metropola a Mesopotamiei si chiar a intregului Orient antic. Maxima sa inflorire i-a conferit-o cel mai important suveran babilonian, Nabucodònosor al II-lea a carui fala a intrecut-o pe a tuturor mesopotamienilor si asirienilor la un loc, piitand ii comparat cu numai Cateva personalitati exceptionale.

Dar nimeni n-a reusit sa-i egaleze faima de constructor, poate singur Kheops. Pentru ca numele lui Nabucodonosor si al Babilonului reconstruit de el sunt asociate cu fabulosul, inainte inca de urcarea sa pe tronul Babilonului, cand era printul Karkemishului, Nabucodònosor a participat, dovedind aptitudini remarcabile de general, la actiunile militare ale tatalui sau, Nabopolassar, intemeietorul regatului chaldeo-babilonian, rege al Babilonului intre 625- 605 i.e.n. Nabopolassar, aliat cu mezii condusi de Cyaxares, infrange, in batalia de la Arapkha, din 615 i.e.n., armata asiriana. Chaldeenii sau chaldeii, populatie semitica patrunsa in Mesopotamia in mileniul al II-lea i.e.n., au format, prin contopirea cu autohtonii, populatia babiloniana. Nabopolassar, intemeietorul regatului independent chaldeo-babilonian, dupa moartea ultimului suveran puternic al Asiriei, Assurbanipal, a fost unul dintre urmasii lui Mardukapaliddin al Il-lea, dusman inversunat, ca si primul Mardukapaliddin, al Asiriei.

Razboiul cu asirienii nu se incheiase, insa. El avea sa mai dureze pana in 605 i.e.n. La aceste lupte, armata babiloniana va fi condusa de Nabucodònosor. Dupa victoria de la Arapkha armatele coalitiei medo-babiloniene vor distruge, in 614 i.e.n., Assumi, cel mai vechi si important oras asirian; urma Ninive, metropola fortificata de Sefintiherib. Daca, in 612 i.e.n.. Tigrii) nu inunda Ninive surpandu-i zidurile de aparare, probabil ca armatele mezilnr si babilonienilor, care de doi ani asediau cetatea, ar fi zabovi inca multa vreme acolo, in ciuda calitatii militare a armatelor si a generalilor lor. In timp ce mezii lui Cyaxares si babilonienii lui Nabucodònosor patrund in oras si-l prada, regele asirian isi da foc in palatul construit de Assurbanipal si piere impreuna cu femeile si comorile sale. Suveranii asirieni, care de-a lungul istoriei lor sangeroase incendiasera si distrusesera aproape toate orasele importante ale Orientului antic, erau pedepsiti.

Babilonul a fost distrus in trei rinduri: 1239 i.e.n. de Tukulti-Ninurla I, in 689 i.e.n. de Sennacherib, in 648 i.e.n. de Assurbanipal; Damascul – in 732 i.e.n. de Tiglatpalassar al III-lea; Sidonul – in 677 i.e.n. de Asarhaddon; Memphisul -in 671 i.e.n. de Asarhaddon; Theba – in 666 i.e.n. de Asurbanipal. Ultimul act al razboiului dus de babilonieni contra Asiriei are loc in 605 i.e.n. Nabucodònosor, care in acel an se va urca pe tronul Babilonului, comanda la Karkemish oastea babiloniana care a spulberat trupele coalitiei asiro-egiptene, ultima suflare inaintea mortii a colosului asirian.

Ajuns in fruntea Babilonului, Nabucodònosor al II-lea, urmareste doua directii: asigurarea stapanirii babiloniene in teritoriile supuse de Nabopolassar (Elam, Siria de Nord) si extinderea statului babilonian; transformarea Babilonului in cel mai important, mai intins si mai falnic oras al Orientului antic.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?