Pentru ca isi dezvolta intelesurile printr-o poveste extrasa din cronici, Razvan si Vidra este o drama istorica. Este insa si prima noastra drama de intensitate psihologica de analiza a constiintei omului ca individ.

Desi apare intr-un moment cand, practic, curentul romantic isi incheiase existenta Razvan si Vidra este o drama romantica deoarece apeleaza la o serie de conventii, teme si motive prezente in literatura romantica anterioara: tema saracului imbogatit din intamplare, care refuza bogatia motivul tiganului, a stapanului devenit rob robului sau, tema celui umil si dispretuit care se ridica datorita meritelor sale proprii, a razbunarii prin bunatate, detasarea de rigorile unei ordini sociale statornicite, etc.Tema soartei revine ca un laitmotiv in toate momentele, eroul fiind convins ca deciziile apartin unui plan suprauman si eului insusi.

Eroul dramei – creat pe baza antitezei – are virtuti exceptionale si actioneaza in imprejurari exceptionale. Inlauntrul relatiei Razvan-Sbierea este atins obiectivul romantic al imbinarii organice a tragicului cu comicul.
Ca romantic, Hasdeu acorda un credit apreciabil izvoarelor folclorice, apeland la cantece si balade, prin care sugereaza specificul mediului si timpului in care se petrece actiunea.

Caracteristice teatrului romantic sunt procedeele retorice bazate pe exagerari, pe o viziune hiperbolica a realitatii, retorismul tumultos alterneaza cu tonurile pline de gravitate, de lirism. Razvan si Vidra este o drama a unei pasiuni general umane.
Versul este lung (de 16 silabe), plin de seva cu caracter mai mult vorbit decat scris. Hasdeu a reusitintaia oara la noi sa unifice compozitia verificarii cu miscarea dramatica El potenteaza liric programul etic si social al piesei, nuantaridu-l intr-o reverberatie impresionanta a patimilor individuale. “Ca edificiu – noteaza Vicu Mandra in Istoria literaturii dramatice romanesti, vol I – piesa isi inalta arcadele pe temeliile simbiotice ale lirismului literar-teatral.

Suflul energetic al tiradelor nu elimina jocul nuantelor, in vreme ce cascada metaforica este ferita de verbiaj”. Desi piese istorice se mai scrisesera la noi, prin Razvan si Vidra – Hasdeu inaugureaza drama istorica romantica in literatura romana Vasile Alecsandri (“Despot-Voda”), Al. Davila (“Vlaicu-Voda”) si Delavrancea (“Apus de soare”) au gasit in piesa lui Hasdeu un model. Indiscutabil, Razvan si Vidra face parte din fondul de aur al dramei istonce nationale.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?