Civilizatia egipteana este una dintre cele mai celebre civilizatii din intreaga lume. Pe langa notorietatea sa, ea a fost si probabil cea mai avansata civilizatie din intreaga lume, mai ales daca ne uitam in urma si observam toate cunostintele pe care le detineau, cu ajutorul carora au dat lumii atatea minuni arhitecturale precum piramidele.

Paradoxal, la baza tuturor acestora a stat un singur element, si anume fluviul Nil, fara de care civilizatia egipteana nu ar fi existat sau nu ar fi putut supravietui. De-a lungul a mii de ani, egiptenii au fost nevoiti sa invete sa stapaneasca puterea de neimaginat a fluviului, astfel incat sa poata profita cat mai mult de binefacerile sale.

Trebuiau sa cunoasca momentul revarsarii Nilului, iar acest lucru il faceau ghidandu-se dupa steaua Sirius sau Sothis. Acest moment avea loc aproximativ in momentul in care steaua Sothis (Sirius) reapare pe cer, dupa o lunga perioada in care nu putea fi vazuta, la mijlocul lui iulie, in zori.

Au construit multe echipamente si unelte care sa ajute la o cat mai buna fertilizare a solului. Printre acestea se numara si saduful. A inceput sa fie utilizat inca din perioada Regatul Nou si este folosit pana si in ziua de azi, forma sa necomportand nicio schimbare. Menirea acestuia era de a permite udarea unui teren mai ridicat, functionand pe principiul fantanii cu cumpana. Era utilizat in special pentru udatul gradinilor, fiind alcatuit dintr-un stalp, o barna transversala, o bucata de franghie, o galeata si o contragreutate.

Fluviul african izvoraste din muntii Rwandei si Burundi si se varsa in Marea Mediterana. El traverseaza statele africane: Sudan, Burundi, Rwanda, Tanzania, Uganda, Etiopia si Egipt. Fluviul Nil este cel mai lung fluviu din lume avand lungimea de 6.650 km. Revarsarile anuale sunt determinate de faptul ca Nilul isi aduna apele de la mare distanta, din doua teritorii vaste din Africa Interioara: regiunea Podisului Ethiopiei, de unde se alimenteaza numeroasele izvoare ale Nilului Albastru, si zona care se intinde de la muntii din jurul Lacului Victoria pana la marile mlastini din sudul Sudanului; de aici provin apele Nilului Alb.

Nilul Alb este cel care determina nivelul normal al marelui fluviu deoarece in bazinul sau ploua din belsug primavara si vara. Inundatiile, in schimb, sunt produse mai ales de Nilul Albastru. Acesta transporta spre nord uriasele cantitati de apa provenite din Muntii Ethiopiei, in urma ploilor musonice.

Regiunea unde se formeaza Nilul Alb este situata in apropierea Ecuatorului, in statele actuale Tanzania, Burundi, Rwanda, Kenya, Uganda si Sudan. Nilul Albastru izvoraste din Muntii Ethiopiei. Ambele fluvii se unesc la Khartoum, capitala Sudanului. La circa 350 km nord de Khartoum, Atbara se uneste cu Nilul, ramanand singurul sau afluent. Atbara, ca si Nilul Albastru, izvoraste din Podisul Ethiopiei. Vara, si acesta aduce apa din ploile musonice in valea Nilului, contribuind astfel la producerea revarsarii anuale.

Aflat in acest stadiu, marele fluviu strabate singur drumul spre nord, intalnind in drumul sau savanele fierbinti si semideserturile din Sudan, fara ca vreun afluent sa compenseze evaporarea intensa a apelor sale. Mai intalneste si sase locuri in care undele sale se involbureaza si curg mai repede – cataractele. Cataracta a Vl-a este imediat dupa Khartoum, cea de-a V-a dupa confluenta cu Atbara, a IV-a dupa ce si-a indreptat cursul spre sud-vest, iar a III-a imediat dupa ce curge din nou spre nord.

Unele din numeroasele binefaceri pe care Nilul le-a oferit egiptenilor a fost navigatia. Ei au realizat ca fluviul este un excelent mijloc comunicatie cat se poate de buna, pentru a strabate distante mai mari sau pentru a transporta greutati considerabile. Astfel au inceput sa de timpuriu sa construiasca nave. Au conceput diferite tipuri de ambarcatiuni, in functie de scopul urmarit, egiptenii ajungand astfel in scurt timp niste adevarati maestri ai constructiei navale.

Sursa Imaginii – travelinstyle.com

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?