In perioada 1607 -1733 Anglia a organizat pe tarmul Estic al Americii de Nord 13 colonii cu mod de organizare diferit de ceea ce a facut ca relatiile dintre ele sa fie superficiale. Elementele care ii uneau pe colonisti erau religia protestanta si dorinta de a-si decide singuri soarta. Aceste colonii au avut o evolutie economica diferita: coloniile din Sud preponderent agrare se bazau pe munca sclavilor negri si coloniile din Nord in plin proces de industrializare concurau metropola insasi.Cauzele revolutiei americane:

– Lupta colonistilor pentru drepturi si libertate la care se simteau indreptatiti in calitate de supusi britanici.
– Adoptarea unor masuri restrictive de catre parlamentul britanic in care colonistii nu aveau reprezentanti:
a) A interzis colonizarea teritoriului de la Vest de muntii Alegani.
b) A impus colonistilor sa plateasca Londrei drepturi de vama pentru zaharul importat.
c) A votat legea timbrului care prevedea redactarea actelor oficiale pe hartie timbrata.

Ruptura dintre colonii si metropola s-a produs in momentul in care parlamentul i-a obligat pe colonisti prin “legea ceaiului”, sa cumpere ceai doar de la Compania Indiilor Orientale. Drept raspuns colonistii organizeaza “vestita partida de ceai” de la Boston din 16. decembrie. 1773 cand incarcatura de ceai de pe trei vase englezesti a fost aruncata in mare. Anul urmator 1774 la Philadelphia a fost organizat primul Congres Continental in cadrul caruia reprezentantii celor 13 colonii au:
– hotarat boicotarea produselor englezesti;
– anularea “legilor inadmisibile”;
– au adoptat o declaratie prin care recunosteau dreptul parlamentului de a decide in problemele generale ale Imperiului Britanic, dar i se negau competentele in ceea ce priveste problema afacerilor interne ale coloniilor.
Razboiul de Independenta

In 1775 au avut loc primele ciocniri armate englezi si americani. Congresul a facut incercari de a se ajunge la o intelegere cu englezii, respinse insa de regele George al II-lea. In aceste conditii, se organizeaza al doilea Congres Continental care a adoptat la 4. iulie. 1776 “Declaratia de Independenta”. Aceasta a fost urmata imediat la actiunii militare. Un timp armata condusa de George Washington s-a aflat in dificultate insa sortii razboiului s-au schimbat odata cu victoria de la Saratoga din 1777. Aceasta victorie a convins Franta care dorea sa-si recupereze teritoriile pierdute in fata englezilor, sa semneze in 1778 un tratat de alianta cu coloniile. Impotriva Angliei intra in razboi si Spania si Olanda. Victoria decisiva a fost obtinuta la Yorktown in 1781, Anglia fiind obligata sa recunoasca Independenta coloniilor prin Pacea de la Paris din 1783. Constitutia noului stat, SUA a fost adoptata in 1787 si consacrata:
– existenta primei republici federale din istorie;
– separarea puterilor in stat;
– puterea legislativa exercitata de Congres, alcatuit din Senat si Camera Reprezentantilor;
– puterea executiva era atribuita presedintelui ales pentru patru ani care era comandantul suprem al armatei, incheia tratate si informa natiunea in legatura cu starea Uniunii;
– puterea judecatoreasca reprezentata de curtea suprema de Justitie;
– consacra drepturi si libertati cetatenesti;
– autoritatea institutiilor federale in ceea ce priveste apararea, politica externa si legislatia de interes national.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?