Dinspre tropice spre ecuator iarba devine tot mai deasa, pe masura ce si pre¬cipitatiile sunt mai dese. Asa se formeaza zona ierburilor inalte, cunoscuta sub denumirea de savana.

Savanele ocupa intinse suprafete in Africa si in alte regiuni ale lumii: in Brazilia si in Venezuela, in America de Sud si chiar in Asia si Australia.

Savana ierboasa este in pauza in timpul anotimpului secetoi si isi revine cu primele ploi, formand un covor foarte des. Cand anotimpul secetos este ceva mai lung apar savanele arboricole, iar, unde exista o umiditate constanta si un echilibru intre cele doua anotimpuri, secetos si ploios, se formeaza savanele lemnoase.

Exista de asemenea savane-parc, un tip de savana in care arborii cresc grupati in jurul unei ape. Arborii specifici savanei sunt: baobabul, arborele de paine, acacia.

Fauna savanelor este foarte bogata, formata, in principal, din marile erbivore: zebre, bivoli, girafe, elefanti care migreaza in cautare de pasuni in functie de ritmul anotimpurilor. Popoarele savanelor practica agricultura sau traiesc din cresterea animalelor, acestea din urma fiind nomade (in Senegal si in Sudan).

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?