Patriotismul belgienilor nu avea pereche. Ei se dedau la acte de spionaj, dar cand erau prinsi nu divulgau nimic, preferind moartea. Ca un exemplu, au fost impuscate mai multe persoane, care au ajutat sa treaca in Olanda un aviator englez, ce aterizase fortat linga Wattegnies : Eugene Jarquet, negustor de vinuri ; Ernest de Coninck, sublocotenent; Georges Maertens, negustor ; Syloire Veihulst, lucrator.
Descoperirea lor se datoreste unei intamplari. O belgiana isi tradase conationalii. Dupa fuga sa, ofiterul englez arunca deasupra orasului Lille un bilet prin care multurneste celor ce l-au ajutat si rade de conducatorii germani.
Repetatele atacuri aviatice asupra garajului Zeppelinuiui din Evere, linga Bruxelles, condusera la descoperirea unei rafinate organizatii de spionaj, din care faceau parte feroviari, functionari de posta si telegrafisti.

Au fost arestate si judecate de la 2 la 6 mai 1916, in marea sala a senatului, 36 persoane. in afara de cativa tineri inspaimantati de frica mortii, nici unul din acuzati nu a marturisit nimic. Noua au fost condamnati la moartej iar ceilalti la inchisoare. La 16 mai 1916 au fost executa trei din cei noua condamnati la moarte (Parente, Lefevr si Kriko). Celorlalti sase li s-a comutat pedeapsa in inchisoare.

Toate aceste sanctiuni severe nu au folosit la nimic deoarece in locul unui impuscat parca veneau alti zece.
La 19 august 1916, s-a judecat procesul unor functionari belgieni de la calea ferata, descoperiti prin tradared conationalilor lor.
Cei trei acuzati principali – Colson, Roland si Dublocq – erau sefii statiilor Attignies, Schaarbeck si Ath. Colson si Roland au fost condamnati la moarte si impuscati la 22 august 1916. Deblocq si restul acuzatilor au fost pe depsiti cu inchisoare.

Mai citam si alte procese :
– Procesul contra lui Mus si a altor 12 camarazi. Mus, Jacquet si Neyts au fost executati la 4 septembrie.
– Urma procesul lui Dubois, cu 62 acuzati. saptesprezece au fost condamnati la moarte, patru din ei (Dubois, Kusters, Warsters si Masart) au fost executati
– Apoi, procesul Kuge, cu 17 acuzati. Kuge conduce spionajul in zona Phillipeville-Herschoet-Mecheln.
Au fost condamnati la moarte 7 dintre acestia : Kug fratii Descaps si Vergauven au fost impuscati.

Amintim si de procesul Gramprez, in urma caruia Constant Gramprez, fiica sa Eliza si fiul sau Grigore a fost condamnati la moarte si impuscati.
Dar Leun Parent, care servise de curier, trecand de nenumarate ori prin sarma mortii, si a carui executare a trebuit sa fie luminata pana cand a implinit 16 ani ?
Una din armele cele mai puternice ale organizatiei belgiene a fost propaganda contra Germaniei, dusa de societatea “La libre Belgique”, care avea centrele sale la Liège, Anvers, Scherpenheuvel si Bruxelles. Prin aceasta propaganda se urmarea : a tine treaza constiinta poporului belgian, a face lata propagandei germane, care tindea la realizarea unei miscari separatiste in Belgia, a acoperi de ridicol pe ocupanti si a arata populatiei belgiene ororile si ilegalitatile savarsite de germani. Tot prin aceste ziare se indemnau tinerii sa treaca prin Olanda, pentru a se duce in Franta sa se inroleze in armata belgiana.

In ciuda arestarilor si condamnarilor si cu toate perchezitiile, “Le Libre Belgique” si “De Vriye Stein” au continuat sa apara regulat. Pana in iunie 1915, “La Libre Belgique” ajunse la nr. 30, cu toata teroarea dezlantuita de germani, care arestasera si lucratori tipografi. Cele doua ziare, imprastiate in special in Anvers si Bruxelles, au creat mari dificultati germanilor. Articolele erau scrise de patrioti belgieni, apartinind cercurilor intelectuale. in ele se demonstra nelegalitatea violarii neutralitatii Belgiei si a intregii activitati a autoritatilor ocupante.

in fruntea miscarii nationaliste se gasea cardinalul Mercier, care, intr-o scrisoare pastorala din decembrie 1014, indeamna populatia la nesupunere pasiva fata de germani. Desi scrisoarea a fost confiscata, nu s-a putut impiedica citirea sa de pe toate amvonurile bisericilor belgiene.
Conducatorul de fapt al acestor ziare era Bauerbaum, care semna articolele sale “Droogstopel”. Dintre cei ce scriau la acele ziare, a fost mai intai arestat si condamnat staretul iezuit Boonen.

impartirea gazetelor se facea in biserici, prin oameni de incredere.Bauerbaum a avut curajul sa introduca aceste ziare aproape la toate institutiile militare germane.
La 4 august 1916 a fost arestat, iar la 6 decembrie judecat, condamnat la 15 ani inchisoare si transportat la inchisoarea din Werden.
La semnarea armistitiului a fost eliberat.
Din cele de mai sus, rezulta marea dragoste si patriotismul pe care poporul belgian din toate clasele sociale le-au pus in serviciul tarii.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?