Pe adresa James Staford – Glasgow post-restant soseau destul de des plicuri ce purtau antetul unei cunoscute fabrici de produse farmaceutice. Le ridica destinatarul, doctor Karl Graves. Intr-una din zile, pe unul din aceste plicuri – ca aspect devenite cunoscute personajului postal – este indicata o alta adresa decat cea obisnuita. Conform uzantelor, plicul este remis institutiei a carei adresa era pe antetul plicului. si iata plicul la Fabrica de produse farmaceutice. Corespondenta odata deschisa, da la iveala: o fila scrisa in limba germana si cincizeci de lire. Banuitoare, directiunea preda plicul politiei secrete engleze. Urmarea : la 14 martie 1912 Graves este arestat. Cine si-j de ce a indicat alta adresa decat cea obisnuita ?

Karl Armgard- Graves, la 22 de ani, termina cu succes doua facultati : medicina si filozofia. Fire prin excelenta independenta, paraseste Anglia, ajungind in Noua Zeelenda, ca apoi sa se inroleze, voluntar medic, in armata, de Natal. Participa la razboiul anglo-bur. Printre cei carej se aflau sub ingrijirea sa era si maiorul german Reitzenstein, luptator in armata burilor. indelungata amicitie a doctorului cu maiorul este destul de comentata si da nastere unor banuieli. Prudent, doctorul Graves paraseste lagarul in care se afla, pentru ca nu dupa mult timp sa se intalneasca cu maiorul german la Berlin. Acesta il prezinta capitanului de marina Von Tappken, si astfel Graves, dupa sase luni de initiere in tainele spionajului, este angajat ca agent secret in slujba Germaniei.

Influenta germana in Turcia, in primul deceniu al secolului, era compromisa. Compromisa datorita unei abile tesaturi de intrigi, a caror origine ramanea un mister. insarcinat cu dezlegarea enigmei, doctorul Graves isi incepe cercetarile cu o rabdare iesita din comun. Reusita-i va surade dupa patru luni de munca asidua. Principalul dusman al nemtilor nu era altul decat Marele Vizir, .mina dreapta a Sultanului. Consecinta descoperirii doctorului Graves : Germania acorda un mare ajutor miscarii revolutionare condusa de Enver Bey. Astfel, influenta nemtilor in Turcia crescu din nou.

In anul 1910, la Monte Carlo se intalneau in cel mai mare secret trei diplomati : un englez, un rus si un francez. Motivul nu-l stia nimeni. in noua-i misiune, Graves trebuia sa-l afle. Vine in renumita statiune, ia legatura cu contesa Chechany (si ea agenta a spionajului german) si, impreuna, descopera scopul intalnirilor trioului diplomatic : incheierea unui tratat menit sa stirbeasca suprematia Germaniei.
Dupa rezolvarea ,,Cazului Monte Carlo”, iata-1 indeplinind cea mai importanta misiune a carierei sale de spion german. I se dau indicatii de a transmite comandantului crucisatorului german “Panther” un mesaj al imparatului Wilhelm II. Ticluit fiind, mesajul era in contradictie cu dispozitiile guvernului german interesat pa orice cale la izbucnirea razboiului.

Textul mesajului suna astfel :”Oricare ar fi ordinele oficiale pe care le-ati primit sau le veti primi, cu toate presiunile pe care circumstantele momentului le vor exercita asupra dumneavoastra, si oricare ar fi afrontul care va fi facut onoarei dumneavoastra navale, nu veti uza in nici un caz de forta, cand veti merge cu “Panthend” la Agadar, si nu veti face nici o demonstratie contra Frantei si Angliei”.
in zorii zilei de 7 iulie 1910, crucisatorul intra cu forta in portul Agadar. La putin timp, il urmara alte doua crucisatoare – unul englez, celalalt francez. Vasul de razboi german este somat sa se retraga, lucru pe care-l face. Misiunea fusese indeplinita. Se aflase cu certitudine alianta Frantei si Angliei impotriva Germaniei.

La procesul inceput la 23 itdie 1912, printre altele, doctorul Graves aflase ca adresa gresita de pe plicul ce-i adusese arestarea a fost opera nemtilor, pe care i-a servit cu destul devotament. Acum sta nemiscat in fata justitiei) engleze, asteptandu-si judecarea si, dupa gravitatea faptelor, condamnarea la moarte. Dupa incheierea dezbaterilor se pronunta sentinta : 18 luni inchisoare. Probele dosarului ii dovedesc incontestabil activitatea de spion.

Amanunte despre acest aranjament judiciar s-au pastrat cu totala discretie. Nici chiar interpelarile din Camera, Comunelor, ca cea din 12 iunie 1913, adresata deputatului King, sau cea adresata ministrului scotian Makinnonj Wood, nu au eludat “cazul Graves”.

Dupa ispasirea celor 18 luni de detentie, il intalnimj tot agent secret, dar in cadrul “Intelligente Serviciului” pana cand de la New York trimite centrului demisia sa.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?