Efectul romantic , este obtinut in nuvela “Alexandru Lapusneanul”, printr-o strucura premeditat echilibrata, stabila.

Nuvela este alcatuita din patru capitole, pe parcursul carora sunt identificabile momentele subiectului : expozitiunea corespunde capitolului I, desfasurarea actiunii capitolului II, punctul culminant se regaseste in al III-lea capitol, iar deznodamantul in capitolul IV.

Luate insa in particular, fiecare dintre cele patru capitole au structura propie alcatuite din momente clare ale subiectului. Astfel, inainte de a se ajunge la punctul culminant al nuvelei (macelul boierilor), tensiunea este déjà ridicata prin adaugarea primelor doua puncte culminante secundare (conversatia si izbucnirea lui Lapusneanul si mini-macelul din capitolul al-II-lea).

Deznodamanutl este si el tensionat-momentul dramatic al mortii domnului-si are rol moralizator (Alexandru Lapusneanul este in sfarsit pedepsit pentru cruzimea si tirania sa).

Costache Negruzzi adopta stilul cronicarilor, concis, sobru, detasat, naratiunea desfasurandu-se la persoana a III-a . Mai mult decat un moralist si un cronicar inchipuit, autorul este si un psiholog excelent si un artist al detaliului semnificativ, apropiindu-se astefel de opera moderna.

Atuul cel mai important al domnitorului este capacitatea sa de a intelege modul de gandire al oamenilor ; am putea spune acelasi lucru si depsre autor, ce reuseste sa dea verosimilitate personajelor sale, creandu-le psihologii aparte.

Pentru a realiza acest lucru, el le surprinde in situatii cheie iar cuvintele, reactiile ,gesturile lor descriu pe rand profilul psihologic al fiecaruia.

Autorul pare a fi folosit o serie de tehnici stricte pentru a definitiva o opera pasoptista (in care elementele romantice se impletesc cu cele clasice si realiste), insa criticii au apreciat ca, in ciuda unor inadvertente de stil, Costache Negruzzi si-a urmat instinctul scriitoricesc pentru a crea o opera completa conform viziunii sale.

George Calinsecu apreciaza, la randul sau ca “impresia ultima este a unei puternice creatii deasupra oricarui stil si scoala.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?