Vegetatia cea mai apropiata de poli, care acopera zonele aflate imediat dupa solul inghetat, se numeste tundra. Alcatuita din licheni, muschi, ierburi si arbori pitici, vegetatia de tundra pare vara un multicolor covor.

Fauna tundrei este formata din iaci, care traiesc in permanenta aici, sau din reni si iepuri arctici care, iarna, migreaza mai spre sud. Pornind de la nord spre sud, in continuarea tundrei, pana la paralela 45°, se afla padurea boreala sau taigaua, formata din conifere adaptate la frig. Fauna din taiga este formata din unele specii care traiesc aici permanent {hermina) si din altele care migreaza vara spre nord {lupul, elanul, ghetonul – un fel de urs, – castorul).

In mediile reci, padurea boreala reprezinta principala sursa pentru productiile de lemn. in Suedia, Finlanda, Canada, Rusia, exploatarea lemnului este o activitate de baza. in Marele Nord, renul este prietenul omului. in Siberia, o parte a Rusiei europene, el este folosit ca animal de tractiune .in America este numit “caribu”, si a ramas nedomesticit.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?