Mitologia clasica explica fenomenul vulcanic prin actiu unui zeu, numit Vulcan, care ar fi locuit sub pamant. in realita vulcanii sunt o formatiune geologica conica realizata prin eruptia la suprafata Pamantului a materiilor incandescente produse de un foc aflat la adancime.

Cea mai veche eruptie a unui vulcan s-a produs in anul 479 i.Hr., cand orasele Pompei, Herculaneum si Stabiae au fost complet acoperite de lava evacuata de muntele Vezuviu.

Rocile vulcanice aruncate la suprafata Pamantului s-au sedimentat formand, in decursul mileniilor, muntii vulcanici. O parte dintre acestia s-au ridicat pe fundul marii, formand adesea grupuri compacte, adevarate insule.
Se disting mai multe feluri de vulcani: irlandic, hawaian, strombolian (Vezuviu, Fuji-Yama), vulcanian (Pinatubo din Filipine), peleean, denumirea fiind data in general dupa locul producerii lor si modul in care erup.

Exista, de asemenea, vulcani activi (care continua sa erupa), cea. 90, si vulcani stinsi (a caror activitate a incetat de mult).Cei mai multi vulcani se gasesc in “Arcul de foc al Pacificului”. Unul din cei mai activi vulcani din lume ramane vulcanul Etna din Sicilia, urmat de Stromboli si Vezuviu (Italia).

De asemenea, in Insulele Hawaii se gasesc alti doi vulcani foarte activi: Kilama si Mauna Loa, iar in Filipine, vulcanul Pinatubo, cenusa acestuia acoperind insulele, in 1991. Cel mai inalt vulcan de pe Pamant este Mauna Loa (4500 m).

Uneori, eruptia vulcanilor poate fi prevazuta de catre oamenii de stiinta, asa cum s-a intamplat in 1975, in cazul vulcanului Tolbacik.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?