Din intregul panteon de zei ai Indiei, Kama reprezinta poate cel mai cunoscut in intreaga lume. acest lucru se datoreaza in cea mai mare parte mult celebrei carti Kama Sutra. Kama reprezinta zeul indian al dragostei. El este personificarea dorintei, a placerii senzuale si indeosebi sexuale. Actiunea sa pune in miscare ciclul neintrerupt al nasterii si mortii. Cel mai vechi dintre zei, fara indoiala, Kama a initiat in spiritul Creatorului dorinta pentru alte fiinte.

Zeul Kama reprezinta “omologul” indian al lui Eros, zeului grec al iubirii si al dorintei, simbolizand dorinta, forta instinctului. Sunt mai mult decat cunoscute actiunile lui Eros de a trage cu o sageata in diverse persoane. Acesta trage cu arcul in timp ce este legat la ochi, iar persoanele lovite cu sageta sa se indragostesc pe loc, independent de vointa lor. Actiunile sale nu par mereu benefice: tulbura ratiunea, paralizeaza vointa, inspira capricii amoroase, innoada si desnoada intrigi. Zeu al dragostei, al iubirii, Eros imparte in toate partile dragostea, lovind inimile muritorilor cu sagetile sale.

Exista foarte multe asemanari intre cei doi zei ai iubirii. La fel ca si Eros sau Cupidon, cum mai este numit la romani, Kama este un tanar frumos,calare pe un papagal, inarmat cu un arc din trestie de zahar si sageti din muguri de lotus. Abia nascut, el priveste in jur si se intreaba pe cine sa inflacareze. Kama este mereu gata sa starneasca dragostea. Tintele sagetilor sale sunt in aceeasi masura, atat muritorii, cat si zeii.

Exista numeroase legende avandu-l pe Kama ca personaj principal. Printre acestea se numara si cea cu Sati si siva. Sati nu poate suporta atitudinea tatalui sau fata se sotul ei, siva. Astfel ea se sinucide, iar apoi Siva se retrage in Muntii Himalaya intr-o contemplatie si abstinenta totala. Sati reuseste sa se reincarneze intr-o femeie a muntilor numita Pavati, dorind sa fie iar alaturi de sotul sau. Insa oricat ar incerca sa se apropie si sa-l atraga, Siva nu renunta la asceza sa. Disperata, femeia il roaga pe Kama sa o ajute. Dupa ce-l pandeste pe Siva timp de milioane de ani, arunca prima sageata in acesta care deschide ochii, o vede pe Sotia sa si e cuprins de dorinta.

Intelege imediat ca din cauza lui Kama a iesit din starea de meditatie si-l transforma pe zeu in scrum. Insa vazand puritatea sotiei sale, ii promite ca-i va indeplini orice dorinta vrea. Ea isi doreste invierea lui Kama si ca acesta sa incalzeasca lumea. Zeul

Kama este astfel readus la viata, insa din pacate, numai spiritul sau este reinviat. Astfel, de atunci inainte, Kama nu mai are corp, existand numai prin spiritul sau care este mereu viu. In acest mod se explica prezenta lui ascunsa si actiunea sa continua in lume prin care imprastie in toate partile dragostea sa care leaga destinele oamenilor.

Sursa Imaginii – khandro.net

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?