Kumarbi este ultimul suveran al vechilor zei mesopotamieni. Povestea lui Kumarbi este una dintre cele mai spectaculoase, ea simbolizand dorinta prea puternica pentru putere care, aproape de fiecare date, se poate intoarce importiva ta. Totodata, acesta lupta dusa de Kumarbi pentru a cuceri puterea mai reliefeaza faptul ca, in lupta nesfarsita dintre tineri si batrani pentru a stapani puterea, tinerii inving de fiecare data pe cei mai varstnici.

Povestea lui Kumarbi incepe in timpul domniei de noua ani a lui Alalu care ocupa tronul divin. Dupa ce acesti noua ani iau sfarsit, are loc o batalile intre Anu si Alalu, acesta din urma suferind o rusinoasa infrangere. Astfel, tronl este ocupat de Anu, el devenind ocupantul tronului divin. Anu reprezinta unul dintre zeii Mesopotamiei. El este zeul principal al triadei supreme, din care mai fac parte Enlil si Ea, care a creat lumea. Anu reprezinta zeul cerului. In credinta sumeriana, Anu este zeul Cerului, el locuind intr-o sfera a divinitatilor superioare, in cel mai indepartat loc de pe Pamant. Acest loc este numit empireu. Conform credintei akkadiene, Anu este initiatorul atropogenic si divinitatea suprema. El mai exista si in alte credinte in afara de acestea. Asa ca, potrivit credintei hurrite, el este un zeu tanar care a creat vanturile prin ocuparea prin violenta a tronului tatalui sau, Alalu.

Vazand victoria lui Anu, Kumarbi cel puternic ii ofera hrana si se prosterneaza la picioarele lui. Insa intre suveran si servitor se naste rivalitatea, Anu nemaiputand suporta stralucirea lui Kumarbi. Astfel scapa de el si fuge precum o pasare spre cer. Kumarbi il urmareste si-l arunca din vazduh, il musca de genunchi si-i fura virilitatea. Anu se intoarce si ii spune: “Am asezat e tine o grea povara. Am inchis in tine trei zei puternici: Tesub- Zeul Furtunii, Aranzah- Zeul Fluviului si marele zeu Tasmisu”.

Dupa ce Kumarbi afla, scuipa, iar saliva sa cade pe pamant, ducand cu ea samanta lui Anu. Din aceasta samanta se vor naste zeii prevestiti. Astfel, pentru o scurta perioada de timp, Kumarbi devine ocupantul tronului divin. Sfarsitul acestei scurte domnii este cauzata de catre Tesub, Zeul Furtunii, care il infrange pe Kumarbi, detronandu-l.

Kumarbi nu se da batut si incepe sa comploteze si impotriva lui Tesub. Isi ia o bata in mana si se incalta cu vanturile ca si cu niste sandale repezi. Dupa ce paraseste cetatea se indreapta spre o piatra deosebit de mare, culcandu-se cu aceasta piatra la fel cum ar fi facut-o cu o femeie. Doreste prin aceasta sa creeze un monstru care sa-l striveasca pe rivalul sau. Se naste astfel Ullikummi.

Desi detronat, Kumarbi nu va fi tratat la fel ca zeii infernali. Cultul sau se va mentine timp indelungat in religiile urita si hitita.

Sursa Imaginii – martinon.wifeo.com

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?