Nergal este zeul mesopatamian al Infernului. Acesta este in acelasi timp si zeul mortilor, stapanul razboaielor, al epidemiilor si al calamitatilor, care ii aduc mereu noi supusi. Nergal este fiul lui Enlil, zeul Cerului. Enlil reprezinta tatal zeilor potrivit mitologiei Orientului Mijlociu. Acesta este atat stapanul zeilor, dar si al muritorilor, oamenii insisi fiind creatiile marelui zeu. Enlil este cel de-al doilea zeu al triadei, dupa Anu si inaintea lui Enki, adevaratul detinator al puterii suverane. Enlil este un zeu redutabil, deciziile sale fiind imperative si nimeni nu indrazneste sa conteste alegerile sale, indiferent daca sunt rele sau bune. Furia sa fiind una cumplita, autoritatea sa este indiscutabila, nici un zeu neavand vreun cuvant de spus in fata lui.

Decizand sa delege unele din atributiile sale de zeu suprem, Enlil hotaraste ca intregul teritoriu al oamenilor sa ii revina fiului sau. Asa ca, Nergal devine stapanul Pamantului, adr si al tuturor oamenilor, el fiind cel care le stabileste destinele. Razboinic redutabil, este inarmat cu arc si sageti. Ambitia sa este aceea de a deveni cel mai puternic in domeniul sau. Orgolios, impetuos si violent este asemanat cu un taur salbatic. Iubeste catastrofele, epidemiile si razboiul. Moartea este domeniul sau, o cauta, o provoaca, o raspandeste.

Ereskigal, fiica lui Anu si-a construit in Infern un regat independent si puternic. Nici zeii nu pot patrunde aici fara a renunta la demnitatea lor, devenind astfel supusii ei si asumandu-si riscul de a ramane prizonierii zeitei. Nergal refuza sa se afiseze la adunarea zeilor la care ia parte si emisarul acestei zeite. Ereskigal se infurie si il cheama in Infern pe Nergal sa-si ceara scuze.

Ajuns in fata stapanei Infernului, acesta se arata in toata splendoarea sa si o cucereste pe zeita. Cei doi se casatoresc, urmand sa imparta puterea asupra Infernului. Acesta ajunge sa comande zeii infernali si sa domneasca asupra mortilor, fiinte crepusculare care sunt invesmantate in pene si care se hranesc cu pamant.

Nergal, acest zeu feroce a avut o raspandire culturala remarcabila, la Elam depasindu-l in importanta pe zeul local- Insusinak. Este venerat si in Siria, apoi intra in panteonul oficial al populatiei mari si apare in Asiria. Cultul sau se manifesta si la Samaria si chiar la Pireu, unde o inscriptie aminteste de preotii sai.

Nergal este confundat adesea cu zeul Erra. Si acest zeu este unul insetat de sange, de violenta si de dezordine si haos. Printr-un siretlic, Nergal ii uzurpa tronul lui Marduk. Odata ajuns la comanda, acesta umple sufletele oamenilor cu ura pentru a deveni fiinte feroce, crude, al caror singur scop este de a se ucide intre ei.

Sursa Imaginii -storiadimilano.it

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?