samas reprezinta unul din zeii Orientului Mijlociu si anume zeul luminii. Lumina lui straluceste pe Pamant pe bolta cereasca. Razele sale acopera nu numai pamantul, ele patrunzand chiar si pana in Infern.

Zeul fiind de fapt Soarele, astrul luminii, este atotcunoscator si omniprezent. De aceea el stie absolut tot ceea ce se petrece pe Pamant, intre supusii sai, dar cum razele sale razbat si in Infern stie tot ce se petrece si acolo. Zeul vede si aude tot, impune legile si imparte dreptatea. Din acest motiv, nici lumea interzisa si viata zeilor nu puteau sa fie trecute cu vederea de zeul samas, el cunoscand fiecare aspect al vietii zeilor.

El guverneaza instituirea Codului de legi al lui Hammurabi. Pe o tablita descoperita in Sippar, zeul este reprezentat sezand, purtand o tiara cu 4 randuri de coarne, parul in conci, barba lunga si o tunica pana in pamant. In mana dreapta tine toiagul si cercul. Imaginea care il simbolizeaza este discul solar ridicandu-se intre doi munti sau un simplu cerc cu raze.

Fiu al zeului Lunii si al lui Ningal, Samas este fratele lui Istar, zeita dragostei si a razboiului. Consoarta sa este Aya, “femeia tanara”.

Unul dintre cele mai celebre si mai bine conservate basoreliefuri care il reprezinta pe zeul selenar Sin este acela care dateaza inca din secolul intai, fiind din calcar. Basorelieful ii are ca personaje principale pe zeii triadei palmyriana: Baal, Sin- Zeul Lunii si Samas-zeul Soarelui. Cei trei sunt infatisati ca trei luptatori, imbracati cu echipament de razboinici, avand sabiile in mana, insa avand ochii inchisi, acest lucru simbolizand faptul ca prefera de fapt pacea in locul razboiului, ei fiind garantii intelegerii si ai pacii. Toti cei trei mari zei se afla intr-o stare de meditatie, de veghe asupra lumii care se afla in grija lor. Acest celebru basorelief poate fi vizitat oricand de orice pasionat al mitologiei, in special al mitologiei Orientului Mijlociu, el gasindu-se expus la faimosul muzeu Louvre din Paris.

samas este zeul care da lumina Universului, calatoreste ziua pe bolta cereasca, vede tot, inspecteaza tot, descopera tot, dezvaluie secretele, ii ajuta pe cei care au nevoie si ii pedepseste pe cei care o merita, dar ii si recompenseaza pe cei demni de rasplata. Primele legi scrise cunoscute – Codului de legi al lui Hammurabi, au fost instituite sub autoritatea sa. Zeu al justitiei, spiritul sau caracterizandu-se prin dreptate, urand minciuna. El este cel care dicteaza vointa suveranului babilonian.

Rugaciunile adresate se afla undeva la granita dintre magie si religie. Mereu prezent, raspunde in mod cert, cu conditia respectarii unor ritualuri stricte. Cultul sau s-a concentrat in Larsa, in sud si Sipar, in centru. In aceste doua cetati templul sau poarta numele de Efabbar (“Casa stalucitoare”). Zeu atoatestiutor, cei implicati in procese jurau pe el, asa cum se jura astazi pe Biblie.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?