Dupa ce primul razboi dintre Decebal (87-l06) si Traian (98-l17), desfasurat Intre anii 101 si 102 s-a Incheiat cu un tratat de pace defavorabil regelui dac, ambele parti aflate In conflict au asteptat momentul prielnic reluarii luptelor.

Imparatul roman Traian hotaraste In iunie 105 declansarea celui de-al doilea conflict cu dacii, Indreptandu-se spre Dunare prin provincia Illyricum.

Scenele de pe Columna lui Traian (monument ridicat la Roma, In 109, pentru a celebra victoria asupra Daciei) arata trecerea Dunarii pe podul ridicat Incepand din 102, la Drobeta, de Apollodor din Damasc, la cererea Imparatului. In armata imperiala se aflau, alaturi de Traian, Adrian, cel care va deveni urmasul sau la tron, si Decimus Terentius Scaurianus, primul guvernator al viitoarei Dacii romane.

In timpul luptelor pentru distrugerea cetatilor din jurul Sarmizegetusei, capitala Daciei, s-a distins prin bravura, dar si prin cruzime (cavaleria maura condusa de Lusius Quietus). Sarmizegetusa a fost supusa unui Indelungat asediu, In timpul caruia caile de aprovizionare a dacilor cu hrana si apa au fost Intrerupte. Dupa caderea Capitalei, regele dac a reusit sa iasa din Incercuire si sa se refugieze (probabil spre directia Carpatilor Orientali), fiind Insa ajuns din urma de romani. Dupa sinuciderea lui Decebal, Dacia a devenit provincie romana de rang imperial, statut care a fost pastrat pana In anul 271.

325: Conciliul (Sinodul) de la Niceea Primul Conciliu ecumenic al Bisericii crestine, la care au participat 318 episcopi din Intregul Imperiu Roman, organizat In perioada de domnie a Imparatului Constantin cel Mare (306-337), a avut ca scop central combaterea arianismului, denuntat ca erezie. Arius, teolog excomunicat In 321 de Patriarhul Alexandru la Alexandria, sustinea ca Iisus Hristos este numai prima creatura a lui Dumnezeu, negand calitatea divina a acestuia. Este declarata, cu aceasta ocazie, consubstantialitatea Fiului cu Tatal. Arianismul, exclus din cadrul ortodoxiei, va deveni religia migratorilor germanici, Incepand din secolul al IV-lea. La acelasi Conciliu s-a stabilit modul de calcul al sarbatoririi Pastelui crestin.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: