Eveniment major al istoriei Asiei, acesta marcheaza debutul expansiunii Imperiului Mongol ale carui baze au fost puse de Ginghis-Han (Temujin), Incepand din 1206.

Considerat una dintre cele mai mari personalitati ale istoriei universale, Ginghis-Han a Intemeiat In aproximativ doua decenii (1206-l227) un stat Intins de la Oceanul Pacific pana la Marea Caspica.

Cuceririle sale au fost posibile mai ales datorita armatei redutabile pe care a organizat-o, a carei forta se baza pe trupele de cavalerie si pe arcasi, armata considerata cea mai puternica din lume In secolul al XIII-lea. Cucerirea Chinei a debutat In 1211 Incepand cu regiunile nordice (regatul Xi-Xia), continuand cu centrul, rasaritul si sudul Chinei, In 1215 actuala capitala a Chinei, Beijing, a fost In Intregime incendiata iar locuitorii, cu exceptia artizanilor, considerati utili, masacrati.

Campiile agricole ale Chinei nordice au devenit pasuni pentru turmele mongole. Actiunea mongolilor a fost favorizata de luptele interne pentru putere din teritoriile chineze si de politica religioasa abuziva, de impunere a budismului, promovata de Imparatii chinezi In defavoarea cultelor nebudiste, careia Ginghis-Han i-a opus o abila toleranta religioasa. China mongola va fi organizata pe deplin sub conducerea nepotului lui Ginghis-Han, Kubilai-Han, In a doua jumatate a secolului al XIII-lea. Ultima insula de rezistenta chineza, Canton, a fost cucerita In 1279.

Dinastia mongola Yuan, Intemeiata de Kubilai, a rezistat In fruntea Chinei pana In 1368 cand, In urma unor mari rascoale, a fost Inlocuita cu dinastia chineza Ming.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?