Declansata In conditiile politicii expansioniste a regelui Macedoniei, Filip al II-lea (358-336), batalia a pus fata In fata armata ligii organizate de cetatile grecesti In jurul Atenei si puternica oaste macedoneana a regelui Filip al II-lea.

Cele doua armate aveau efective aproape egale (In jurul a 30 000 de pedestrasi si calareti).

Locul bataliei se afla In provincia Beotia, In campia Cheroneea, In fata pasului Parapotamoi. In armata lui Filip lupta si fiul acestuia, Alexandru (Macedon) care, la varsta de 18 ani, era comandantul cavaleriei.

In fruntea armatei ateniene se aflau comandantii Chares, Lysicles si Stratocles. La batalie a participat ca simplu soldat atenian si oratorul Demostene, organizatorul rezistentei ateniene antima-cedonene.

Victoria a fost decisa de spulberarea “Batalionului sacru” al cetatii Teba de catre cavaleria lui Alexandru Macedon. Toti soldatii tebani si peste 1 000 de atenieni au murit, iar cei 2 000 de prizonieri au fost eliberati mai tarziu de Filip al II-lea, Intr-un gest de bunavointa fata de Atena. Infrangerea de la Cheroneea a marcat sfarsitul independentei Atenei si consacrarea hegemoniei Macedoniei asupra Greciei.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: