Martin Luther (1483-l546) a fost cel care, prin afisarea In 1517 a celor 95 de teze ale doctrinei sale pe poarta Catedralei din Witten-berg, a Indraznit sa sfideze cea mai mare putere a vremii sale, Biserica romano-catolica.

Luther si-a Inceput studiile mai Intai In domeniile filosofiei si dreptului, la Erfurt, iar In 1505 a devenit calugar la manastirea augustinilor din Erfurt.

Mai tarziu, va ajunge doctor In teologie si profesor al Universitatii din Wittenberg. Din 1517 a Inceput sa-si difuzeze propria doctrina religioasa, care a stat la baza Reformei protestante.

Pornind de la ideea mantuirii prin credinta, Martin Luther a promovat o noua conceptie religioasa conform careia oamenii puteau ajunge la Dumnezeu In mod direct, prin propria lor credinta, fara a se servi de Biserica In calitate de intermediar al comunicarii cu Divinitatea.

Pentru aceasta, arata Luther, Biblia trebuie sa fie accesibila tuturor (tradusa deci In limba populara), iar cultul religios trebuie sa fie simplu, fara ceremonii inutile si fara icoane. Luther Insusi a realizat prima traducere a Bibliei In limba germana In timp ce era gazduit de Frederic de Saxa la Wartburg.

De aceea, Martin Luther este considerat parintele limbii literare germane. Pe calea tiparului, Biblia tradusa de el a avut o raspandire spectaculoasa In lumea germana. Martin Luther a refuzat sa recunoasca autoritatea papala si ierarhia religioasa, a cerut desfiintarea ordinelor calugaresti si a manastirilor si secularizarea averilor acestora. Ulterior au aparut si alte confesiuni protestante (calvinismul, unitarianismul, baptismul, anglicanismul).

In zilele noastre, cultele protestante numara aproximativ 400 de milioane de adepti.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: