Determinata de politica abuziva dusa de monarhia spaniola In frunte cu regele Filip al II-lea fata de locuitorii celei mai dezvoltate regiuni europene din secolul al XVI-lea, revolutia din Tarile de Jos va duce la aparitia primului stat burghez din istorie – Republica Provinciilor Unite.

Tarile de Jos, locuite de o populatie majoritar protestanta (calvina), intrasera In 1566 In posesia Spaniei, stat catolic. Regele Filip al Il-lea a Incercat sa impuna un regim politic si religios extrem de rigid, manifestat In special prin catolicizare fortata, introducerea Inchizitiei spaniole In aceste provincii si nesocotirea privilegiilor nobilimii locale.

In Inabusirea revoltei Tarilor de Jos si-a creat o trista faima comandantul armatei spaniole detasate aici, Fernando Alvarez de Toledo, duce de Alba, cel care a Infiintat sinistrul Tribunal al Tulburarilor. Acest tribunal s-a afirmat prin arestarile masive si executiile abuzive In randul populatiei civile. Un moment hotarator In Infrangerea trupelor spaniole l-a reprezentat cucerirea, In 1572, a portului Briei, devenit baza navala a rasculatilor.

In acelasi an, Wilhelm de Orania era ales stadthouder (Conducator) al Olandei, sfidandu-se astfel autoritatea Spaniei. In 1581, zona nordica a Tarilor de Jos (Olanda), reprezentata de Statele generale ale Uniunii de la Utrecht, a proclamat anularea drepturilor de suveran ale lui Filip al Il-lea asupra acestui teritoriu. Se forma astfel Republica Provinciilor Unite (Olanda). Zona de sud a Tarilor de Jos (Belgia) a ramas In continuare sub autoritatea Spaniei.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: