Ultima mare actiune ofensiva otomana spre centrul Europei este considerata de unii istorici momentul declansarii declinului ireversibil al Imperiului Otoman si al aparitiei asa-numitei “probleme orientale”, care va deschide seria razboaielor ruso-austro-turce din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea.

Procesul decaderii Imperiului Otoman Incepuse, In fapt, de la moartea sultanului Soliman Magnificul (1519-l566), cand marile campanii de expansiune otomane au Incetat. Totusi, Imperiul Otoman a continuat sa joace un rol politic si militar semnificativ In sud-estul european.

In a doua jumatate a secolului al XVII-lea, Imperiul Otoman strabate o perioada de ascensiune, marcata de instaurarea suzeranitatii otomane asupra Ucrainei si ocuparea cetatii poloneze Came-nita, In 1672. Aceasta reprezenta un punct strategic de prima importanta, deoarece permitea supravegherea Rusiei, Ucrainei, Poloniei si Tarilor Romane. In 1681, Imperiul Otoman Incheie pace cu Rusia, pregatindu-se sa atace Imperiul Habsburgic (Austria).

Acesta din urma a reusit sa atraga de partea sa pe regele polon Ian Sobieski. Campania otomana din 1682-l683 a avut ca punct culminant asedierea Vienei, capitala Imperiului Habsburgic, In perioada iulie-sep-tembrie 1683. Operatiunea militara s-a dovedit a fi un esec, armata otomana fiind nevoita sa se retraga.

Acest moment a reprezentat debutul expansiunii Imperiului Habsburgic catre sud-estul Europei, In dauna Imperiului Otoman si modificarea echilibrului politic din aceasta zona.

Pana la sfarsitul secolului al XVII-lea (cand se Incheie Pacea austro-otomana de la Karlo-witz – 1699), Imperiul Otoman va fi nevoit sa cedeze Habsburgilor Ungaria si Transilvania.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: