A fost batalia In care Napoleon a obtinut una dintre cele mai mari victorii ale sale. Confruntarea a avut loc la aproximativ 20 km de orasul ceh Brno, Napoleon luptan-du-se acolo cu armatele austriece si rusesti.

El a dat dovada de calitati deosebite de conducator militar, deoarece a simulat o retragere, provocand o reactie a aliatilor, care au atacat flancul armatei franceze.

Atunci, Napoleon a atacat trupele rusesti, care treceau prin apropierea celor franceze, protejate de o perdea de fum si deci neobservate. Rusii au fost Impinsi spre o mlastina din apropiere, iar Napoleon si-a continuat atacul asupra restului fortelor austro-ruse, cucerind drumul care ducea spre Olmutz.

Austriecii si rusii au fost nevoiti sa se retraga, fiind permanent loviti de artileria franceza si suferind pierderi grele (15 000 de morti si raniti si 30 000 de prizonieri). Tarul Alexandru I a scapat de pericolul de a fi luat prizonier datorita maresalului Davout.

Victoria de la Austerlitz a dus la fortarea Austriei sa semneze tratatul de la Pressburg cu Franta si la retragerea rusilor In teritoriul lor.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?