Congresul de la Viena a pus capat razboaielor napoleoniene si a hotarat noile granite din Europa. Un rol important In desfasurarea lucrarilor l-au avut Castlereagh, reprezentantul Angliei, Nesselrode, reprezentantul Rusiei, Hardenberg, reprezentantul Prusiei, si Metter-nich, cel al Austriei.

Fiecare cauta sa castige numeroase avantaje pentru tara sa, prin diplomatie si prin actiuni desfasurate In secret. Cancelarul austriac Metternich, ajutat si de politia secreta austriaca, a fost deosebit de abil In acest sens.

In timpul lucrarilor s-a remarcat si ministrul de externe francez Talley-rand, care cauta sa destrame alianta anglo-austro-ruso-prusaca si sa obtina pentru tara sa hotarari care sa nu-i Ingreuneze foarte mult situatia. Revenirea lui Napoleon In fruntea Frantei, In martie 1815, a grabit Incheierea lucrarilor congresului, semnarea ,Actului final”, si a determinat formarea unei noi coalitii militare antifranceze de catre Rusia, Anglia, Austria si Prusia.

Congresul de la Viena este important, deoarece atunci a fost semnata Declaratia puterilor cu privire la desfiintarea comertului cu negri, a fost adoptat regulamentul cu privire la rangurile reprezentantilor diplomatici, aflat In vigoare si astazi, ambele documente fiind anexate la tratatul principal, iar la data de 9 iunie 1815 a fost semnat “Actul final”.
Acesta preciza granitele hotarate de marile puteri: Franta era redusa la granitele din anul 1792, Austria obtinea Galitia si Isi Intarea pozitiile In Italia; Prusiei i se recunostea stapanirea asupra unor teritorii poloneze, a nordului Saxoniei, a provinciei Renania-Westfalia; era creata Confederatia Germana, formata din 34 de state si 4 orase libere; lua fiinta Regatul Tarilor de Jos, prin unirea provinciilor olandeze si belgiene; era recunoscuta integritatea si neutralitatea Elvetiei; Anglia Isi extindea posesiunile coloniale si lua In stapanire Malta si Insulele Ionice; se recunostea stapanirea Rusiei asupra Finlandei (Rusia rapise si Moldovei Basarabia); rusii mai primeau si fostul ducat al Varsoviei, unde creau “Regatul Poloniei”, stapanit de ei.

1815, iunie 18: Batalia de la Waterloo Desfasurata la aproximativ 16 km de Bruxelles, a fost lupta In care Napoleon Bonaparte a fost Infrant definitiv. Fortele franceze numarau 120 000 de soldati, iar cele ale coalitiei antinapoleoniene, comandate de ducele de Wellington, 90 000 de ostasi. Desi la Inceputul bataliei s-a produs un puternic bombardament al artileriei franceze, sustinut apoi si de un asalt al infanteriei, interventia cavaleriei britanice a reusit sa anuleze succesele armatei lui Napoleon. Francezii nu au reusit nici sa sparga pozitiile infanteriei britanice, desi le-au provocat numeroase pierderi.

Ultima Incercare a lui Napoleon de a castiga batalia a fost nereusita, deoarece maresalul Ney a fost Infrant In urma atacului puternic la baioneta, al Garzii britanice, comandat de ducele de Wellington. Fortele prusace, comandate de maresalul von Blucher, au atacat si ele, rupand randurile francezilor, care au fost nevoiti sa paraseasca pozitiile de pe campul de lupta.

Fiecare dintre parti, atat cea franceza cat si cea aliata, a pierdut peste 35 000 de soldati.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: