A reprezentat lupta In care armatele romane au obtinut una dintre cele mai importante victorii din timpul Primului Razboi Mondial, asa cum au fost si cele de la Ma-rasti si Oituz. In vara anului 1917, germanii si-au propus scoaterea Romaniei din razboi printr-un atac declansat In sudul Moldovei.

Planul prevedea ca fortele germane, conduse de generalul Mackensen, sa atace In zona Namoloasa, unde se urmarea executarea loviturii principale asupra armatelor romane.

Romanii au planuit sa declanseze o ofensiva pe frontul de la Namoloasa, In dimineata zilei de 13/26 iulie 1917, Impotriva germanilor. Aliatii romanilor, rusii, nu au mai luptat pe front, armata lor descompunandu-se din cauza propagarii ideilor bolsevice si parasind teatrul de operatiuni.

Nici germanii nu au mai declansat actiunile militare la Namoloasa, In conditiile In care romanii au luptat foarte bine In batalia de la Marasti, unde au obtinut victoria. Generalul von Mackensen, care urmarea sa ocupe Moldova cat mai repede, a Incercat sa strapunga frontul romanesc de la Marasesti, prin declansarea unui atac.

Parasiti de rusi, romanii au facut fata singuri atacului german si au obtinut cea mai importanta victorie a anului 1917, dupa 14 zile de lupta, datorita eroismului soldatilor si priceperii generalilor Constantin Cristescu si Eremia Grigorescu.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?