Episod al razboaielor punice, purtate Intre doua mari forte ale Antichitatii, Roma si Cartagina In perioada 264-l46 I.H., batalia reprezinta o victorie stralucita a comandantului cartaginez Hanni-bal Impotriva romanilor.

Hannibal ataca Italia In 218 I.H., urmarind sa profite de conflictele dintre romani si restul populatiilor italice pentru a le atrage pe acestea de partea sa.

Ocupa nordul Italiei si se Indreapta spre Roma. Dupa ce Ii Invinge pe romani la Lacul Trasi-mene (217 I.H.), evita sa atace orasul, ocolindu-l spre sud. In 216 I.H. armata cartagineza este Intampinata de romani In campia de la Cannae. Hannibal Isi aseza armata astfel Incat vantul sa poarte praful campiei spre romani, pentru a-i orbi.

Armata romana comandata de consulul C. Terentius Varro, prin manevre imprudente, ajunge sa fie Inconjurata si nimicita de cartaginezi. Rezultatul bataliei: 15 000 de morti si tot atatia prizonieri romani, ceea ce a facut ca aceasta lupta sa fie considerata cea mai dezastruoasa Infrangere din istoria romana.

Totusi, victoria nu a fost fructificata de comandantul cartaginez care a amanat atacarea directa a Romei ceea ce a permis refacerea puterii militare romane. In 205 I.H. Hannibal s-a reIntors la Cartagina fara a fi cucerit Roma.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: