La sfarsitul anilor '30 ai secolului al XX-lea, atat Germania, cat si Uniunea Sovietica doreau sa se extinda teritorial In centrul si In rasaritul Europei. De aceea, ele au cautat sa ajunga la o Intelegere In acest sens.

Ca urmare, ministrii de externe german (Joachim von Ribbentrop) si sovietic (Viaceslav Molotov) au semnat un tratat de neagresiune, care era valabil pe 10 ani. Cele doua tari se angajau sa nu se atace una pe alta si nici sa se alieze cu natiuni ostile lor.

Pactul de neagresiune germano-sovietic (cunoscut si cu numele de Pactul Ribbentrop-Molotov) continea si un protocol aditional secret prin care cele doua puteri Isi Imparteau sferele de influenta.

Astfel, In cadrul acestui protocol se prevedea Impartirea Poloniei Intre germani si sovietici, U.R.S.S. obtinea facilitati teritoriale In Finlanda si dreptul de a ocupa Estonia si Letonia, iar Germania putea ocupa Lituania.

La punctul al treilea din protocolul aditional secret, Germania Isi exprima dezinteresul fata de Basarabia, aceasta fiind, de fapt, o invitatie adresata sovieticilor de a ocupa stravechiul teritoriu romanesc dintre Prut si Nistru.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: