Incheierea tratatului de neagresiune germano-sovietic i-a deschis calea lui Stalin spre anexarea unor teritorii din rasaritul Europei.

Sovieticii nu s-au Impacat niciodata cu ideea ca Basarabia apartinea Romaniei si au depus toate eforturile spre a o recupera. Anul 1940 le-a oferit acest prilej.

La data de 23 iunie 1940, ministru de externe sovietic, Viaceslav Molotov, i-a prezentat ambasadorului german la Moscova, Friedrich Werner von Schulenburg, o nota prin care se cerea rezolvarea imediata a chestiunii Basarabiei.

Sovieticii Insa si-au extins pretentiile, solicitand sa anexeze si Bucovina, deoarece ei considerau ca ar fi fost locuita de ucraineni. Fiindca germanii nu erau de acord cu anexarea Intregii Bucovine, ei nedorind sa creeze o nemultumire profunda Romaniei, tara importanta pentru nazisti datorita cerealelor si petrolului, so-vieticii au fost siliti sa-si micsoreze pretentiile.

Astfel, la data de 26 iunie 1940, Viaceslav Molotov i-a prezentat ministrului Romaniei la Moscova, Gheorghe Davidescu, nota ultimativa prin care sovieticii le cereau romanilor sa cedeze Basarabia si nordul Bucovinei. La aceasta nota ultimativa, guvernul roman a trimis un raspuns la data de 27 iunie 1940, prin care arata ca era gata sa discute toate propunerile sovietice.

Dar, la 28 iunie 1940, sovieticii au adresat Romaniei o noua nota ultimativa, prin care cereau ca evacuarea Basarabiei si nordului Bucovinei de catre autoritatile romane sa fie realizata In 4 zile.

Ramasa fara sprijin international, Romania a fost nevoita sa cedeze Basarabia si nordul Bucovinei. Nerespectand termenul pe care l-au impus In a doua nota ultimativa, sovieticii au ocupat orasele Cernauti si Chisinau Inca din data de 29 iunie 1940.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?