Desfasurata la capatul razboiului civil dintre August (nepotul si mostenitorul lui Cezar) si Antoniu (Marcus Antonius), aceasta lupta a fost determinata de necesitatea rezolvarii conflictului pentru putere care agita lumea romana de la moartea lui Cezar.

Antoniu, stabilit In Egipt, alaturi de Cleopatra, o proclamase pe aceasta “regina a regilor” si Ii acordase, fara Incuviintarea Senatului roman, Asia Mica, Siria si Armenia, teritorii aflate sub controlul Romei. Visul sau era de a cuceri Intregul Orient, pentru a reInvia faptele de arme ale lui Alexandru Macedon.

Batalia dintre trupele romane ale lui August si cele ramase fidele lui Antoniu are loc In sudul Greciei, pe malul Marii Ionice, la Actium. Desi se pregatise pentru o lupta pe uscat, avand de partea sa aproximativ 70 000 de pedestrasi si 12 000 de calareti, Antoniu este luat prin surprindere si este nevoit sa accepte o batalie navala. In timpul luptei, cea mai mare parte a flotei sale Il tradeaza, iar armata, ramasa pe uscat, se preda lui August. In anul urmator, Antoniu se sinucide, urmat la scurt timp de Cleopatra care recurge si ea la acelasi gest.

Egiptul devine provincie romana, iar Republica Romana imperiu, primul ei Imparat fiind August (Caius Iulius Caesar Octavianus Augustus).

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: