Eveniment desfasurat In Gallia, In Imperiul Roman de Apus, aceasta lupta a opus imensa armata a hunilor condusi de Attila (434-453), care devastase deja In Inaintarea ei spre Gallia zona Rinului si Belgia si armata romano-germanica In frunte cu ultimul mare general roman, Aetius.

Acesta din urma stransese In jurul nucleului armatei romane trupe ale francilor, vizigotilor, saxonilor si alanilor. Zona confruntarii celor doua armate se afla la rasarit de Orleans, In Champagne. In timpul luptei a cazut ucis regele vizigotilor, Teo-doric, rezultatul bataliei (extrem de sangeroase) fiind decis de cavaleria germanica.

Infrangerea hunilor In Europa apuseana este considerata hotaratoare pentru soarta Europei la sfarsitul Antichitatii, aceasta fiind si ultima mare victorie a istoriei romane.

710-718: Cucerirea araba a Spaniei Episod al politicii expansioniste arabe din timpul dinastiei Omeiazilor, cucerirea Spaniei a marcat instalarea musulmanilor, pentru prima data, In Europa Occidentala. Dupa ce prin anul 650 arabii cuceresc Egiptul, In 670 ating Oceanul Atlantic si pana In 710 ocupa Intreaga zona a Maghrebului (nord-vestul Africii). Sub comanda lui Tarik ibn Ziyad, comandant musulman de origine berbera, 7 000 de arabi traverseaza stramtoarea care desparte Europa de Africa, Gibraltarul, nume care provine din limba araba: Djebel Tarik (muntele lui Tarik).

In aproximativ sa'pte ani de lupte, regatul vizigot din Spania se prabuseste, exceptie facand Galicia si Asturia. Spania musulmana se va organiza In jurul centrelor urbane Cordoba si Toledo.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?