Confederatie a grecilor ionieni, In frunte cu Atena, Intemeiata ca raspuns la pretentiile de dominatie ale Spartei asupra cetatilor grecesti dar si ca forma de Intr-ajutorare In vederea respingerii vreunui eventual atac din partea Imperiului Persan. Tezaurul Ligii, format din contributiile cetatilor membre, era pastrat In Templul lui Apollo de la Delos.

Cuprinzand si alte cetati In afara celor ioniene (Lesbos; Rhodos), Liga a capatat aspectul unui imperiu maritim stapanit de Atena.

Consiliul conducator al Ligii era dominat de reprezentantii Atenei, acesta avand deplina putere de decizie. Contributiile comune erau administrate de un comitet format din zece atenieni (“casierii”).

Puterea crescanda a Atenei In cadrul Ligii a atins apogeul In 451 I.H. cand tezaurul comun a fost mutat de la Delos la Atena. Una dintre cele mai importante realizari ale Ligii de la Delos a fost eliberarea grecilor din Asia Mica de sub stapanirea persana.

Liga era organizata printr-o serie de tratate bilaterale care legau Atena de fiecare membru In parte. In acelasi timp, nici un oras membru nu putea renunta la apartenenta la Liga fara a fi pedepsit. Liga de la Delos a fost, In fapt, instrumentul hegemoniei ateniene In lumea greaca In secolul al V-lea I.H.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?