Eveniment care a pus capat razboiului civil roman ce i-a avut ca protagonisti pe Iuliu Cezar si pe rivalul acestuia, Pompei (Cneius Pompeius Magnus). Cezar, stapan pe Italia dupa campania sa Impotriva Romei (50-49 I.H.), Il determina pe Pompei sa se retraga mai Intai la Capua, apoi la Brindisi si, In cele din urma, la Dyrrachium (In Albania de azi).

Dupa ce a atras de partea sa o seama de personalitati importante ale lumii romane (Intre care marele orator si om politic Cicero) si multi conducatori locali, Pompei s-a stabilit la The-salonic, In Grecia. In ianuarie 48 I.H., Cezar a trecut Marea Adria-tica Impreuna cu armata sa, In urmarirea lui Pompei, care beneficia de o evidenta superioritate numerica fata de adversarul sau.

Infruntarea dintre cele doua armate s-a desfasurat la 9 august 48 I.H. In Thessalia, la Pharsalos, unde Cezar a reusit sa ocupe primul cele mai bune pozitii de lupta, initiativa revenindu-i de la Inceputul bataliei.

Distrugerea pedestrimii sale l-a determinat pe Pompei sa se retraga In graba de pe campul de lupta. S-a refugiat In Egipt unde a fost ucis din ordinul lui Ptolemeu al XIV-lea. Cezar, Invingator, va instaura la Roma propriul sau regim dictatorial.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: