Fara sa se fi confruntat vreodata direct, intre URSS si SUA s-a mentinut de-a lungul anilor o stare de puternica animozitate, cunoscuta sub denumirea de “Razboiul Rece”.

Prima confruntare intre cele doua mari puteri ale lumii, URRS si SUA, are loc dupa Conferinta de la Ialta, unde se statuase, intr-un fel, impartirea zonelor de influenta. in anul 1948 URSS ameninta Berlinul care era impartit deja in patru zone de ocupatie, determinand in 1949 crearea a doua state germane: RFG (aliata cu tarile din vest) si RDG (sub control sovietic).

A doua infruntare a avut loc in Asia. Dupa ce comunistii din ii ir proclamau, in 1949, Republica Populara Chineza, in 1950, cei nordul Coreei, sustinuti de URSS, invadau sudul statului. S-a (itoliinsut astfel un razboi care a durat trei ani. Interventia trupelor ONU sub comanda americana a dus la divizarea tarii in doua: Coreea de Nord si Coreea de Sud.

Tensiunea si jocul dintre cele doua mari puteri au continuat. La 12 august 1961, autoritatile est-germane cladeau zidul din mijlocul Hei linului, rupand practic Europa in doua: de Vest si de Est.

Un an mai tarziu URSS instala rachete in Cuba, tara comunista din apropierea Americii, fapt care-l determina pe im sedintele J. F. Kennedy sa ameninte direct cealalta mare putere. Acesta a fost un punct culminant al “Razboiului Rece”.
Reactia pacifista a Lumii a treia a obligat cele doua puteri la “coexistenta pasnica”, la deschiderea relatiilor dintre ele.

insa, dupa 1973, izbucnirea unor conflicte majore in diferite colturi ale lumii (cele doua razboaie palestiniano-israeliene, 1967, 1973; razboiul civil din Liban, 1975-1982; invadarea Afganistanului de catre sovietici, 1979; razboaiele civile din Chile si Nicaragua etc.) le-a situat din nou in tabere opuse. Un nou conflict palestino-israelian se declanseaza in anul 2000. si jocul puterii continua.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?