Conformandu-se procedurii obisnuite, inspectorul Claude, care la inceput nu se astepta la noutati senzationale, ordona efectuarea unei anchete. Rezultatele acesteia il facura sa-si schimbe parerea, determinandu-l sa se ocupe personal de acest caz, care avea in curand sa se situeze in atentia generala.

Ce a aflat inspectorul Claude ? Doamna de Pauw semnase o asigurare pe viata, la o companie de asigurari pariziene, pentru suma de 550 000 franci. Doctorul de la Pommerais s-a prezentat la aceasta companie cu testamentul defunctei, prin care era desemnat ca beneficiarul sumei mentionate. De la Pommerais se bucura de o clientela numeroasa, dar era cunoscut si ca un pasionat al jocurilor de noroc, vesnic in cautare de bani. Pentru a face o impresie deosebita, el si-a adaugat la numele sau o particula nobiliara. Desi casatorit, el nu a inspirat incredere soacrei sale, care, pentru a fi mai sigura, se ocupa personal de zestrea fiicei sale. Doua luni dupa casatorie, doamna Dubiczy, venind acasa de la un pranz pe care il luase la ginerele sau, se imbolnavi si muri in cateva ore. Mostenirea, pe care ea o lasase fiicei sale, ii permise lui de la Pommerais sa faca fata jenei financiare in care se afla, dar nu pentru multa vreme. Pe la mijlocul anului 1863, banii se terminara, iar datoriile il presau din nou. in acea perioada, isi reincepu subit vizitele la vechea sa amanta. Ce i-a spus, nu se stie, cert este ca aceasta i-a acceptat scuzele si legaturile au fost reluate, vizitele succedandu-se aproape zilnic la locuinta doamnei de Pauw. Asigurarile de dragoste ale lui de la Pommerais au fost atat de convingatoare, incat, la scurta vreme, doamna de Pauw a semnat asigurarea pe viata si, insotita de acesta, s-a prezentat la un notar pentru a-si intocmi testamentul prin care il facea pe de la Pommerais singurul ei mostenitor.

Conform uzantei, inainte de semnarea actelor, doi medici cu renume, Nelaton si Velpeau, examinara, la cererea companiei de asigurari, starea sanatatii doamnei de Pauw,pe care o gasira excelenta. Era in vara anului 1863. Cateva saptamani mai tarziu, intr-o noapte, locatarii imobilului unde locuia si doamna de Pauw au fost speriati de zgomotul produs de caderea unui corp pe scara si, cand au iesit, au gasit in curte, zacand pe pamant, pe doamna de Pauw ; au dus-o imediat in camera ei. in zilele urmatoare ea s-a plins celor care au venit s-o viziteze, ca nu se poate da jos din pat, avand dureri interne mari. Au fost adusi doctorii Nelaton si Velpeau, care nu au fost in masura sa gaseasca nici cea mai mica vatamare corporala. De la Pommerais, care a asistat la examinare, a atras atentia lui Nelaton, care ramase foarte surprins dealtfel, de faptul ca el va trebui sa informeze compania de asigurari despre aceasta cadere pe scara locuintei, fapt care ar putea avea urmari fatale pentru victima. Nelaton a apreciat ca temerile lui de la Pommerais erau cauzate de o lipsa totala de experienta.Ca urmare, doamna de Pauw se restabili repede, si nu mai suferi de nici-o durere pana in noaptea de 16 spre 17 noiembrie, cand a cuprins-o o boala misterioasa si fulgeratoare.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?