Moartea in imprejurari putin obisnuite a doamnei de Pauw, o tanara si frumoasa vaduva, a facut ca, timp de cateva luni, intreaga presa pariziana sa nu vorbeasca decat de acest caz.

Doamna de Pauw a decedat la 17 noiembrie 1863. “Sufar de o usoara criza de holera ; medicul de la Pommerais mi-a spus ca in 24 de ore nu va mai ramane din aceasta boala decat o amintire neplacuta”. Acestea au fost ultimele cuvinte pronuntate in dimineata zilei mortii ; cateva ore mai tarziu, doamna de Pauw avea sa-si dea sfarsitul datorita unei maladii ce s-a declarat in noaptea de 16 spre 17 noiembrie, care a debutat prin dureri de stomac, vomismente si o slabiciune in tot corpul.

Vecinii, alarmati, veniti in ajutorul tinerei femei, au gasit-o scaldata de sudoare si intr-o stare de ncdescris, fapt care i-a determinat sa aduca de indata pe cei doi medici ai cartierului, doctorii Blasces si Caudinot. Acestia, oameni cu vasta experienta, au remarcat imediat, fapt cu totul neobisnuit, bataile neregulate ale inimii bolnavei, cand intense si repezi, cand abia perceptibile. Gaudinot opta pentru diagnosticul de ocluzie intestinala. Doamna de Pauw, cu toata starea grava in care se afla, refuza insa sa urmeze prescriptiile celor doi medici si ceru cu insistenta vecinilor sa fie chemat de indata doctorul de la Pommerais. Sosit la scurt timp, medicul, un personaj cu aspect placut, elegant, prestant, in varsta de aproape 28 ani, ramase singur cu bolnava. Unii dintre vecini il cunosteau. Pana in 1861, el vizitase des pe doamna de Pauw s”. fiind homeopat, ingrijise pe sotul acesteia, atins de o boala incurabila. Dupa decesul domnului de Pauw, tinarul medic a devenit amantul frumoasei vaduve, pe care insa o parasi in curand pentru a se casatori cu o oarecare domnisoara Dubiczy, care poseda o zestre mare, de invidiat.

Lucru curios, mentioneaza scrierile vremii, dupa cateva luni de la casatorie, doctorul isi reinnoda prietenia cu doamna de Pauw. La prima vedere s-ar parea o poveste ca toate celelalte : un barbat, care are o amanta, se casatoreste cu alta femeie pentru ca este bogata, ca apoi sa revina la prima lui dragoste. Poate ca nu ar trebui sa uitam un lucru : in ajunul decesului, de la Pommerais isi petrecuse, pentru prima data de la casatoria sa. seara si o parte din noapte la doamna de Pauw. La plecare, ea l-a insotit, radioasa, pana la poarta, fapt marturisit mai tarziu de unii vecini indiscreti.

Catre orele 3, in dupa amiaza zilei de 17 noiembrie, de la Pommerais iesi din apartamentul doamnei de Pauw cu privirea plecata, anuntind vecinii ca aceasta tocmai a decedat datorita holerei, si adauga ca semnase autorizatia de inhumare si ca se va ocupa personal de inmormantarea acesteia. Lucrurile au decurs pana aici normal : o ceremonie funebra fara prea multa pompa, la care nu lipsira vecinii si curiosii, facandu-se bineinteles o serie de comentarii inerente in asemenea ocazii.
si poate ca moartea doamnei de Pauw ar fi trecut repede neobservata, intrand in anonimat ca atatea altele, daca, la 20 noiembrie, seful sigurantei, Claude, nu ar fi primit o scrisoare anonima. Autorul acesteia cerea politiei sa faca lumina intr-o problema delicata si anume asupra comportarii doctorului de la Pommerais, care, dupa cate se pare, avusese motive serioase de ordin financiar pentru a provoca moartea doamnei de Pauw.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?