Ahuramazda este considerat fondatorul Persiei, fiind considerat parintele luminii si al tenebrelor, fondatorul Paradisului si Pamantului. A devenit zeul suprem in mezdeism, unicul Ahura. Ahuramazda incepe sa fie cunoscut si venerat in epoca lui Zoroastru care a fost pentru Ahuramazda ceea ce a fost Mohamed pentru Allah.

Cand avea varsta de douazeci de ani, viitorul profet Zoroastru decide sa isi lasa in urma casa parinteasca, parasind-o pentru a pleca in cautarea omului “cel mai dornic de dreptate si cel mai devotat hranirii saracilor” . timp de sapte ani a trait ca un ascet in pustiul unei grote in munti, iar peste 10 ani a primit vizita unor arhangheli.

Conform lui Zoroastru, aceasta vizita a declansat intrarea sa in extaz, facandu-l martorul aparitiei lui Ahuramazda care i-a rostit urmatoarele cuvinte sfinte si memorabile : “sunt tatal care asigura dreptatea. Eu sunt cel care a creat, o, Zarathustra, drumul Soarelui si al Stelelor. Eu stiu cum creste si cum descreste Luna”.

Dupa ce acest nou “Dumnezeu” i s-a infatisat si i-a vorbit, Zoroastru a plecat in lume pentru a raspandi cunoasterea despre zeul Ahuramazda si a lupta impotriva lui Angura Mainyu, Cel Rau. Datorita lui Zoroastru, zeul devine cel mai puternic dintre zei, toata lumea supunandu-i-se.

Datorita lui cresc plantele, focul incalzeste, apa potoleste setea, animalele se inmultesc, armatele ies victorioase in lupta. Ahuramazda este etern. El a creat toate fiintele vii la inceputuri.

El a creat toata lume prin forta gandului sau. Toate fiintele sunt create de el, actionand numai la ordinele sale si sub responsabilitatea lui.

Zeul are forma Soarelui si are 9 sotii. Salasluieste pe taramul de lumina, avand ca vesmant cerul. In jurul sau se afla Curtea Regala formata din: Buna Gandire (Vohu Manah), Ordinea Excelenta (Asa) si Puterea Dezirabila (Ksathra) in parte dreapta, iar in parte stanga se afla Sfanta Devotiune (Armaiti), Sanatatea (Haurvatat) si Nemurirea (Ameretat). Supunerea se afla in fata sa.

Conform acestei religii, dupa ce omul moare, el trebuie sa primeasca judecata de apoi.omul este plamadit astfel incat corpul sa fie muritor, iar spiritul sau sa fie nemuritor.

Dupa moarte trupului, spiritul il paraseste dupa trei zile, urcand pe Podul Cinvad. Daca sufletul este unul drept, milos si bun, religia i se va arata acestuia sub forma unei fete frumoase de cincisprezece ani, avand un corp minunat, curata, zvelta si de rasa pura. Aceasta fata va conduce sufletul spre paradisul lui Ahuramazda. Daca sufletul sau este unul patat si necurat, fata intalnita va fi una urata, murdara si rauvoitoare, ea conducandu-i sufletul in haul intunecat.

Sursa Imaginii – mythologica.fr

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?