Apis reprezinta unul dintre numeroasele animale venerate in Egiptul Antic. Apis este taurul sacru al egiptenilor. Este zeul fortei si al fecunditatii si apare sub forma unui taur caruia i se acorda onoruri divine.

Primul faraon egiptean, Menes a fost cel care a instituit cultul lui Apis. Apis este fiul unei vaci fecundate de zeul Ptah ce a coborat din ceruri sub forma unui fulger. Vaca a fost vererata tot timpul vietii sale. Taurul slavit este ales dupa criterii bine definite: trebuie sa fie negru, sa aiba o semiluna alba pe grumaz si pe laterale, o pata alba in frunte, iar pe limba sa aiba forma unui scarabeu. Mai trebuie sa mai aiba un anumit desen si numar de pete. Acest taur reprezinta intruparea zeului si de aceea este venerat pe pamant.

Are propria sa curte in care este ingrijit si hranit ca un suveran, avand chiar si un harem si este servit de preoti. Reprezinta fecunditatea, forta sexuala si fizica. Oamenii interpretau fiecare miscare a sa drept un semn din lumea divina.

Dupa ce animalul era lasat sa moara de o moarte naturala sau dupa ce era innecat deoarece ajunsese la o varsta inaintata, se organiza o procesiune. Acesta era imbalsamat si ingropat asemenea unui zeu. La mormantul sau i se aduceau multe ofrande.

Slujitorii sai tineau patru zile post negru si mai multe zile post normal si purtau doliu. Avea chiar si bocitori si i se organiza un priveghi solemn. Dupa ce moare zeul Apis, acesta se renaste intr-un trup nou, iar unicul scop al preotilor sau este acela sa gaseasca vitelul care indeplineste toate criteriile stabilite.

Boul Apis era plasat intr-un mormant numit Sarapeum. Acesta se afla la doisprezece metri sub pamant. Loc unde se aflau inmormantati toti boii care luasera forma zeului pe pamant. Odata imnormantati aici, acestia se bucurau de privilegiile de care se bucurau toti zeii si faraonii – de un sarcofac, de amulete, mobilier si bijuterii. Toate aceste lucruri considerate foarte necesare in timpul viatii terestr, trebuiau sa nu lipseasca nici in viata de apoi. Oricine participa la ritualul funerar al zeului avea dpretul de a aseza o stela in mormantul lui Apis. Aceasta stea avea menirea de a simboliza toata iubirea si credinta pe care acestia o simteau fata de zeu.

Insusi Herodot in “Istorii II” scria depsre palatul lui Apis – “Cand a devenit stapanul intregului Egipt, faraonul Psametic i-a ridicat lui Hefaistos propileele din Memfis, indreptate spre vantul din sud si a construit pentru Apis, in fata propileelor, o curte in care e ingrijit, inconjurata de colonade si decorata cu desene: in locul colanelor, acoperisul este sustinut de colosi de doisprezece colti”.

Sursa Imaginii – 1902encyclopedia.com

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?