Intre vaile fluviilor Tigru si Eufrat s-a dezvoltat cultura mesopotamiana. Termenul de Mesopotamia este de origine greaca, insemnand “Tara dintre fluvii” si a inceput a fi utilizat in timpul domniei lui Alexandru Macedon. Primii purtatori de cultura si civilizatie din acest spatiu au fost sumerienii, dupa care au urmat akkadienii, o ramura a triburilor semitice. Acestia din urma au infiintat numeroase centre economice si politice intre care Babilon (insemnand “Poarta divinitatii”), Akkad, Kis, Opris etc.

Dupa caderea Imperiului Sumerian, in jurul anului 2000 i.Hr., civilizatia si cultura mesopotamiana s-a concentrat in Babilon, oras akkadian din regiunea centrala a Mesopotamiei. Timp de 1700 de ani el a ramas metropola Orientului Mijlociu, unul dintre cele mai frumoase orase ale Antichitatii.

Babilonul a cunoscut o prima ascensiune sub dinastia amorita (1894-1595 i.Hr.), timp in care a devenit o gigantica metropola. Regele Hammurapi, simbolul acestei dinastii, in decursul unei domnii de 43 de ani a creat statul cel mai puternic din Orientul Mijlociu, statul Babilonia. Epoca sa, in care sunt create celebrele eposuri (Poemul creatiunii, Epopeea lui Ghilgames), este considerata perioada de aur a civilizatiei babiloniene.

Dupa moartea lui Hammurapi, Babilonul va cunoaste apogeul in vremea domniei lui Nabucodònosor al II-lea. Acesta 1-a facut sa treaca in legenda, deschizand pagina cea mai stralucita din istoria de 2000 de ani a Babilonului. A construit ziguratul Entemenaki, prezumtivul model al Turnului Babei.

Cucerit ulterior de catre persi, Babilonul a devenit Satrapia Babiloniana, resedinta a regilor ahemenizi. Dupa infrangerea lui Darius al III-lea, Alexandru Macedon devine regele Babilonului (323 i.Hr. ). El a dorit sa faca din Babilon capitala sa orientala. Mort la numai 33 de ani, pe malurile Eufratului, Alexandru Macedon a fost ultima mare personalitate legata de istoria Babilonului. Dupa sfarsitul sau, incepe inexorabila cale a declinului. in anul 312 i.Hr., stravechiul oras a devenit pentru scurt timp capitala Regatului Seleucid. intemeierea unei noi capitale la Seleucia, la numai 50 km de Babilon, face ca acesta sa fie depopulat si parasit. Mai tarziu, in timpul campaniei duse de Traianus impotriva partilor, pe locul Babilonului acesta a gasit doar niste ruine.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?