Pentru Gheorghita, cautarea tatalui este un moment formativ, ce ii aduce maturizarea. Trecerea de la starea de inocenta la experienta se face greu, si personajul isi descopera propria natura dupa un exercitiu indelungat, co-ordonat de mama cu tenacitate.

Mai intai, educatia sa a insemnat consonanta cu ritmurile naturii: “Paraul cu bulboanele au fost ale lui. Potecile la zmeura si mai sus la afine, cand ocolea asa, de bunavoie, umbland dupa turmele ciobanilor. Povestile la stana, sara, cand invaluie focul limbi sub spranceana padurii. Stia sa cheme in amurgit ieruncile si capriorii. Toate acestea i le aducea aminte mirosul de fan in care pluteau vara si copilaria”.

Noua structura sociala a patruns la Gheorghita – tine condica, calatoreste cu trenul, dar mama vrea ca acesta sa nu iasa din “randuiala”. Vitoria isi da seama cu parere de rau ca feciorul nu este maturizat si din aceasta cauza nu se poate sprijini pe ajutorul sau:, esti inca un plod, care ai sa cunosti de-acu inainte supararile vietit. El nu este pe deplin convins de necesitatea calatoriei care are scop cognitiv si justitiar: “M-oi duce, raspunse Gheorghita cu indoiala”, “Vitoria il privi clipind. Il vazu sfios si nesigur”, apoi “Ofta cu naduf…”

Pentru a deveni barbat, Gheorghita a trebuit sa strabata impreuna cu mama sa drumul labirintic al mortii care este in acelasi timp un drum de viata si de renastere. Tot un act initiatic este veghea din rapa, a osemintelor tatalui, act ce se configureaza intr-o renastere simbolica si asigura continuitatea intre parinte si urmas, insemnand si dobandirea unei personalitati: “Sangele si carnea lui Nechifor Lipan se intorceau asupra lui in pasi, in zboruri, in chemari”.

Maturizarea se implineste in momentul cand tanarul ajunge sa manuiasca baltagul impotriva asasinului tatalui.

Tema educatiei este abordata si in caracterizarea Minodorei. Deoarece a incercat sa se abata de la normele arhaice, in cazul fetei, recluziunea initiatica la manastire, pentru un timp, este necesara. Ideea de labirint, degajata de lumea cartii este sugerata si de numele fetei, Minodora insemnand in greceste “dar de la Minos”.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?