Personaj principal, protagonist, multidimensional, dinamic.

Modalitati de caracterizare:

– caracterizare directa: portretul facut de narator si de alte personaje, autocaracterizarea;

– caracterizare indirecta: prin propriile ganduri, simtiri si actiuni, prin comentariul naratorial; portret caracterologic; prin mediul in care traieste personajul; prin monolog interior.

In structura personajului se reunesc doua perspective esentiale: realismul psihologic si clasicismul. Evolutia lui Ghita e prezentata dintr-o perspectiva realist-psihologica. Viziunea de ansamblu, care priveste destinele tuturor personajelor importante, e clasica.

Disponibilitatea lui Ioan Slavici pentru analiza psihologica se observa si din modul in care sunt construite personajele nuvelei Moara cu noroc. Ghita face parte din “triunghiul” de personaje care domina nuvela, impreuna cu Ana, sotia sa, si cu Lica Samadaul. In structura personajului se reunesc doua perspective esentiale: realismul psihologic si clasicismul. Evolutia personajului e prezentata dintr-o perspectiva realist-psihologica. Viziunea de ansamblu, care priveste destinele tuturor personajelor importante, e clasica.

Fraza cu care incepe nuvela e esentiala pentru intelegerea dramei pe care o va trai ulterior Ghita: “— Omul sa fie multumit cu saracia sa, caci, daca e vorba nu bogatia, ci linistea colibei tale te face fericit”. Cuvintele rostite de soacra lui Ghita, mama Anei, suna ca o sentinta. Conflictul ce-l va macina pe Ghita va pomi de la punerea in opozitie a bogatiei cu “linistea colibei”. Personajul cumpara hanul “Moara cu noroc”. Locul in care e asezata “Moara” are semnificatia lui. E un loc izolat, unde dramele se vor petrece cu intensitate maxima. Conturarea personajelor va deveni pregnanta, cititorul avand sentimentul ca priveste o tragedie. “Carciumarul Ghita se asaza in drumul porcarilor, unde se castiga bani multi, si se pune la mijloc intre ordinea juridica a statului si legislatia mutuala a hotilor” (G. Calinescu). Pentru scurt timp afacerea lui Ghita prospera, el devenind un om cunoscut si hanul un loc cautat: “Abia trecusera dar cateva luni dupa St. Gheorghe, si drumetii mai umblati nu ziceau ca o sa faca popas la Moara cu noroc, ci ca se vor opri la Ghita. si toata lumea stia cine e Ghita si unde e Ghita, iar acolo, in vale, intre pripor si locurile rele, nu mai era Moara cu noroc ci carciuma lui Ghita”.

Om destoinic, Ghita transforma hanul dintr-o ruina intr-un loc cunoscut. Dar fericirea e de scurta durata, pentru ca la “Moara cu noroc” isi face aparitia Lica Samadaul. Intruchipare a spiritului malefic, Lica incearca sa-l convinga pe Ghita sa devina partas al faradelegilor sale. De la acceptarea propunerilor lui Lica incepe involutia lui Ghita. Analiza “caderii” lui Ghita este facuta cu maiestrie. Personajul cedeaza pas cu pas in fata cererilor lui Lica, scufundandu-se in compromis si imoralitate. Ghita traieste o puternica drama interioara.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?