Personaj principal, multidimensional, dinamic.

Modalitati de caracterizare:

– caracterizare directa: portretul facut de narator si de alte personaje, autocaracterizarea;

– caracterizare indirecta: prin propriile ganduri, simtiri si actiuni, prin comentariul naratorial; portret caracterologic; prin mediul in care traieste personajul; prin limbaj; prin nume; prin monolog interior.

Din perspectiva cititorului, care poate observa detasat evolutia eroului, protagonistul nuvelei este structural o victima, si nu neaparat o victima a destinului. Jocul orb al intamplarii doar accelereaza traiectoria lui Lefter Popescu. Apatia este principala caracteristica a personajului.

In interpretarea trasaturilor protagonistului acestei nuvele tragi-comice avem la dispozitie doua perspective: una “din interior” si alta “din exterior”. Cea “din interior” apartine personajului care isi proiecteaza asupra lectorului nefericirea, disperarea si esecurile; perspectiva “din exterior” apartine receptorului, care ia distanta prin depasirea nivelului de identificare cu personajul si, ca urmare a acestui avantaj, observa detasat evolutia eroului, analizandu-i reactiile si motivatiile. Aceasta din urma perspectiva permite sesizarea faptului ca protagonistul nuvelei este structural o victima, si nu neaparat o victima a destinului. Destinul, jocul orb al intamplarii, doar accelereaza, ga-sind un teren propice, traiectoria lui Lefter Popescu. Putem sa demonstram incadrarea acestui personaj in tipologia invinsului prin definitie.

Nuvela debuteaza cu o exclamatie a protagonistului aflat intr-o stare de surescitare crescanda. D. Lefter a fost instiintat ca biletele de loterie cumparate cu bani imprumutati, din superstitie de jucator, sunt castigatoare. Este vorba despre castigul cel mare, care ar schimba, este lesne de inteles, viata oricarui individ, cel putin sub aspectul grijilor materiale.

Domnul Popescu este ferm incredintat ca “n-are noroc la joc”. Pentru a juca o festa destinului potrivnic, este sfatuit sa joace cu bani de imprumut. Da curs acestui sfat si se angajeaza, cu martori, “sa dea din castig, daca s-o-n-tampla, zece la suta capitanului” care i-a imprumutat banii. Pesimismul nu il paraseste nici in momentul cumpararii, moment in care mai toti jucatorii isi pun sperante intr-o stea norocoasa, dar nu si Lefter Popescu: “Ti-ai gasit! eu si noroc!” Trece mult timp de la aceasta si, cand “lotariile, amanate de atatea ori, s-au tras in sfarsit amandoua in aceeasi zi”, capitanul Pandele vine sa-i dea vestea cea mare. Il gaseste acasa pe apaticul domn Lefter, stand de vorba “in ticna” cu consoarta despre “cum se scumpeste viata din zi in zi”.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?