MANNERING sI FRITZ-Ce reprezinta aceste doua nume in spionajul anilor 1916-1920 ?
Mannering era pseudonimul unui ofiter din Serviciul de informatii englez. Fritz, potrivnicul sau din armata germana. Ambii aveau aceeasi zona de actiune : Palestina.
In anul 1917, in randurile armatei britanice se ras-pandeste vestea ca Fritz, deghizat in diferite feluri, patrundea in spatele trupelor engleze, obtinind informatii. Dar, pentru ca toate incercarile de a-l prinde esuasera, se presupunea ca Fritz nu exista in realitate.

Intr-una din zile, lui Mannering, in timp ce vizita un lagar de prizonieri, i se infatisa un dezertor turc de origine greaca si ceru sa fie ascultat. I se dadu ascultare. El declara ca lucrase mult timp cu un anume Fritz, dar ajunsese la conflicte dintre cele mai grave. Acum – spunea dezertorul – ar fi bucuros daca l-ar preda englezilor. Mannering, dand crezare celor auzite, il elibera, cu conditia de a-si tine fagaduiala. Dupa numai cinci zile se intoarse, comunicandu-i celui care-l eliberase ziua in care si locul pe unde Fritz va patrunde in liniile britanice. Mannering se intalni cu grecul la locul dinainte stabilit. Acesta-i spuse ca Fritz trecuse inapoia liniilor britanice impreuna cu ordonanta, dar ca se va inapoia dupa cateva ore. Spre seara aparu numai ordonanta, imbracata in uniforma englezilor. Se prezenta in fata grecului si, dupa ce-i preda cateva documente, ii spuse intr-o germana curata ca Fritz se va inapoia prin alta parte, pentru ca era urmarit. Mannering, simtindu-se inselat, ordona celor care-l insoteau sa aresteze ordonanta. In acelasi moment, atat grecul, cat si ordonanta, il ataca. Dupa schimbul de locuri, grecul reusi sa dispara, iar ordonanta fu omorita. Mannering constata cu stupefactie ca acesta era o femeie.
Care a fost adevarul in acest joc al spionajului avea na ac dovedeasca dupa terminarea ostilitatilor : Fritz ii i urnise lui Mannering o scrisoare prin care-i destainuia ca grecul fusese chiar el, iar ordonanta sotia lui.
Mannering si-a dovedit marea-i iscusinta cu ocazia celei de-a treia batalii de la Gaza (27 octombrie – 7 noiembrie 1917).

La venirea lordului Allemby in Palestina, frontul turcilor se intindea de la puternica fortareata Gaza, situata in apropierea Marii Mediterane, pana la Beersheba. Flancul drept al turcilor, sprijinit pe cetatea Gaza, era punctul forte ; iar flancul sting, cu punctul terminus Beersheba, ci a slab, mai ales ca in aceasta regiune, din cauza lipsei de apa, nu se puteau concentra trupe numeroase (trupele britanice care operau in aceasta parte erau alimentate cu apa de circa 30 000 do camile).
Planul lordului Allemby era de a insela inamicul, lasandu-l sa creada ca, sprijinit de flota, va ataca Gaza. In reatitate, toate fortele erau concentrate catre Beersheba, unde se gaseau puturi cu apa. In indeplinirea acestei tactici isi oferi serviciile si Mannering. In primul rand, prin TFF, se transmit telegrame tendentioase, intr-un cifru ce fusese descoperit de catre turci. Apoi, la inceputul lunii octombrie, Mannering se aventura intr-una dintre cele mai riscante operatiuni.

Intr-o geanta de campanie, care purta toate indiciile ca apartine unui ofiter din stalul-major al lordului Allemby, puse mai multe lucruri, printre caro si un carnet de campanie rantintrui date deosebit de importante pentru inamic. intre filelu carnetului so gasea o scrisoare – mototolita, ci si cum ar- fi fost citita – a sotiei ofiterului, prin care aceasta, de La Londra, il instiinta ca a nascut un baiat. De asemenea, se mai afla o scrisoare do la un camarad din flancul drept, prin care acesta-si arata descurajarea fata de a amanarea ofensivei, amanare pricinuita, chipurile, din cauza greutatilor imense provenite de alimentarea cu apa (tot in aceasta scrisoare se faceau aluzii indiscrete asupra efortului naval proiectat la Gaza). Se mai aflau, m geanta, si un ordin general prin care ofiterii si subofiterii din Gaza urmau sa studieze noul sistem de transee, copia unei telegrame a Cartierului armatei catre “Desert Mounted Corps”, pentru trimiterea unui ofiter de stat-major care sa inspecteze francul drept in scopul confirmarii imposibilitatii unei miscari invaluitoare a aripii stangi turcesti, din cauza obstacolelor naturale si a lipsei de apa.

La 10 octombrie, dupa ce pusese in geanta si ceva merinde, Mannering se indreapta calare catre locul unde putea intalni patrule turcesti. Nu dupa mult timp erau fata in fata. Mannering deschise foc apoi se retrase, lasand in urma-i, ca si cum le-ar fi pierdut, geanta de campanie, binoclul si pusca.

La 11 octombrie, ordinele lui “Desert Mounted Corps”, interceptate de turci, contineau si o nota prin care se facea cunoscut ca un ofiter de stat-major a pierdut, in recunoastere, un carnet de campanie.Ce vor face turcii ?
Lucrarile defensive de la Beersheba inceteaza, trecand la Gaza ; trupe noi sunt aduse in apropierea coastei, catre Gaza.

Urmarea : la 1 noiembrie, Beersheba este ocupata prin surprindere, facandu-se numerosi prizonieri. De aici, englezii pornesc atacul principal, care va invalui spatele Intntfl armate turcesti. La 6 noiembrie, este cucerit si orasul Gaza. Zece zile mai tarziu este ocupata Jaffa, iar la 9 decembrie Ierusalimul.
Planul ingenios al lui Mannering se incheiase cu succes.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?