In timp ce profesorul Wagner se gandea care ar fi cel mai indicat mijloc de a descoperi toxicul in organele victimei, Dahmen, Steinbach si Erhard incepura o ancheta, avand ca obiective stabilirea mobilului crimei si provenienta bomboanei suspectata de a fi otravitoare. Declaratiile celor din casa cat si ale vecinilor ar fi trebuit, dupa cum era si normal, sa-i ajute la reconstituirea faptelor care au precedat evenimentul fatal.

Pentru a-si face o viata mai putin monotona, Annie Hamann legase o prietenie cu Christa Lehmann, o tanara vaduva in etate de numai 30 de ani, mama a trei copii, car isi pierduse in 1952 sotul, Kari Franz Lehmann, mozaici de profesie si un betiv inveterat, mort de o boala de sl mac. Dumineca 14 februarie, in ajunul mortii Anne Christa Lehmann a venit sa-si vada prietena si a gasii in treaga familie reunita in bucatarie. Annie, asistata de 0 vecina, croia o rochie pentru un bal mascat. Invitata sa ia loc, Christa scoase din geanta un cornet de hartie ce continea cinci praline de ciocolata, pe care se grabi sil le imparta celor de fata. Fiecare avea bomboana sa : vecina, Walter, Eva Ruh, Annie si insasi Christa si fiecare o rontai imediat, in afara de Eva Ruh. Cu toate insistentele lui Christa, batraria o puse de o parte, afirmand ca i-ar faci o placere mai mare s-o savureze in pat, inainte de a se culca. In realitate, ea vroia s-o ofere micutei Uschi. Ca atare, puse pralina pe o farfurioara in bucatarie si uita de ea. A doua zi, Annie fu cea care o descoperi.

Nimeni dintre cei care au mancat bomboanele nu au avut de suferit vreo indispozitie cat de mica. Pralinele au fost complet inofensive, in afara de cea destinata lui Uschi. Cum se explica aceasta ? Fusese alterata intr-o asa masura incat sa provoace o moarte fulgeratoare, sau, din contra, cineva introdusese o otrava cu scopul de a omora copilul. Insa cine a avut interesul sa suprime fetita ? Bunica ? Aceasta ipoteza parea absurda. Mama ? Urmarea ea oaie sa se debaraseze de copil pentru a avea mainile libere sa duca viata dezordonata in care se complacea ? Toate eraU supozitii neverosimile. Daca Annie Hamann ar fi nutrit intentii rele era logic sa nu se fi atins de ciocolata. Pe dc alta parte, daca crima era premeditata, pe cine a vizai Pe Annie Hamann ? Cine a vrut sa o asasineze ? Fratele sau ? Era stiut ca o afectiune sincera ii unea dintotdeauna pe Walter si Annie. Mama sa ? Eva Ruh era o femeie mica, tacuta si parea incapabila de un fapt atat de groaznic, Desigur, adesea ea se plangea de inconvenientele vietii ci rnune cu fiica sa ; insa de aici si pana la a comite c crima. Ramaneau prietenii lui Annie. Totusi, dupa reuniunea dumineca dupa amiaza, nimeni nu venise in vizita in Cil i in afara de Christa Lehmann, care isi facuse o scurta ap' ritie luni dimineata, pentru a iesi imediat cu prietena sa. Doamna Ruh fusese de fata la aceasta vizita si in pi Christa nu avea nici o idee unde se gasea ciocolata otravita.

Odata terminate interogatoriile la Grossen Fischer-weide, comisarul Dahmen se decise sa mearga la Christa Lehmann.

intr-un apartament prost intretinut si trist fu intampinat de o femeie de talie mijlocie, blonda cu ochii gri, cu un nas lung ce parea ca desparte in doua fata vestejita ; nu era nici frumoasa, dar nici urata ; in gura, dintii mici si ascutiti ii dadeau un aer de soricel. Christe parea bulversata de disparitia prietenei sale ; fara nici o ezitare, ea declara politistului ca ea fusese aceea care adusese pralinele de ciocolata in casa familiei Ruh. Le cumparase, de altfel impreuna cu Annie Hamann, in dupa amiaza zilei de 13 februarie. De unde ? De la cofetaria Wortman. Duminica, adica a doua zi, ea a oferit bomboanele prietenilor sai si urmarile tragice ale gestului sau o lasau complet inmarmurita. Vadit ingrijorata, ea isi puse intrebarea pentru ce patru ciocolate nu avusesera nici o urmare nefasta, in timp ce a cincea omorase pe cea mai buna prietena a ei. Nu trebuia oare sa se creada ca una din bomboanele van-dute de cofetaria Wortman a fost otravita?

Christa Lehmann paru atat de sincera incat Dahmen ii sterse numele de pe lista celor suspecti. in rest, isi spuse comisarul, ce interes ar fi putut avea pentru a suprima pe Ruh ? Caci, era evident ca ea oferise bomboana fatala batranei doamne.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?