Van Mappes incepu sa adune date cat mai amanuntite despre Frans Tulpplein. Povestea acestuia se asemana cu aceia a multor delicventi internationali, care in cele din urma, au pasit pe calea crimei.

Frans este fiul unei familii olandeze sarace si dezmembrate. Nesuportfnd atmosfera incarcata de acasa, Frans fuge. Este prins si readus de politie la parinti, dar fuge din nou. Este arestat de politia belgiana pentru vagabondaj si ajunge la scoala de corectie. Din 1962 a inceput sa fure masini ; pana in anul 1965 este implicat in 37 de astfel de furturi. incepe sa bea si sa fumeze marihuana. Este trimis la dezalcoolizare. si in cele din urma incearca sa injghebeze o banda care avea ca scop traficul cu droguri ; tineretul olandez se dovedea un consumator fervent.
Pe scurt, van Mappes, cu ajutorul unui informator, este prezentat, bineinteles deghizat, lui Tulpplein, sub pretextul a fi un reprezentant al mafiei americane, dornic sa achizitioneze o cantitate mare de heroina si hasis. si cum aceste operatii se fac fara martori, van Mappes reuseste sa-l atraga in cursa pe Tulpplein si sa-l aresteze, conducandu-l in cele din urma la sediul politiei.

Fara sa-i lase timp de gindire, mizand pe factorul surpriza, la nici o jumatate de ora de la retinerea acuzatului, a dat ordin sa fie adus in birou pentru a fi supus interogatoriului. Ce au discutat cei doi nu se va sti niciodata. Un singur lucru se poate reconstitui : in timp ce inspectorul rasfoia atent dosarul pe care-l avea in fata sa, Tulpplein a scos pe furis o fiola si cu un gest brusc a spart-o sub nasul politistului. Inspectorul van Mappes simti ca nu-i mai ajunge aerul si brusc duse mana la gat… acesta fiind ultimul sau gest. Cuprins de un tremur spasmodic, se prabusi de pe scaun.

Cazu cu fata pe birou, se chirci, apoi in tepeni ca fulgerat de un atac de apeplexie. Totul s-a petrecut in mai putin de trei minute. Era mort.

Calm, fara sa se grabeasca, Frans Tulpplein a mai as, teptat cateva clipe dupa care a deschis usa biroului si, cu o expresie ce trada surpriza, incepu sa strige ajutor. Usile birourilor vecine se deschisera si ocupantii lor isi facura intrigati aparitia. Tulpplein le explica precipitat ca in timp ce purta o discutie cu inspectorul van Mappes, acestuia i s-a facut pe neasteptate rau si a lesinat. Trebuia chemat un medic. Cand, in sfarsit sosi medicul de serviciu, acesta nu a avui altceva de facut, decat sa constate ca van Map; era mort, datorita unui atac de cord. Tulpplein fu liber s paraseasca sediul politiei, dat fiind ca nu i se putea impute ceva ! Taina interogatoriului fusese luata in mormant de van Mappes.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?