Inspectorul Van Mappes si-a concentrat cercetarile pentru stabilirea persoanelor vizate, in jurul a doua nume : Joseph Meltzer si Albert Graaf, restul din cei ucisi sau raniti neplatind decat pentru faptul ca s-au aflat in bataia gloantelor.

Binecunoscuti politiei si unul si celalalt ca apartinand lumii interlope din Amsterdam, ambii erau, dupa cat se pare, implicati in niste “afaceri” foarte dubioase chiarl pentru aceasta lume. Cu un an in urma, mai precis m 15 martie, in cartierul Heiligeplein, a avut loc un dubiu asasinat, tragandu-se asupra unui Opel. S-au lansat in legatura cu aceasta doua versiuni : una ca Meltzer pusos la cale o “cursa”, iar alta ca el insusi se aflase la volanti masinii si, neatins, a disparut ; in acest caz nu era mai putin suspect, intrucat in asemenea situatii scapa doar cel pe care intentionat nu vrei sa-l omori.

Cat il priveste pe Graaf, el a fost arestat in luna ianuarie, dar pus imediat in libertate dupa interogatoriu, “din lipsa de probe” si de asta data existand suficiente motive de suspiciune contra gangsterilor drogului. Caci si Meltzer si Graaf faceau parte dintre cei ce s-au “reprofilat in pas cu timpul”, lasand pe seama altora, mai marunti, traficul de tigari americane si chiar de aur, “racketul” barurilor si al caselor de toleranta, sau ocupandu-se de ele doar “in completare”. si, odata cu drogul, apetitul “afacerilor” a devenit mai mare, dar si competitia mai dura, conflictele mai grave. Sau, cum spunea unui ziarist olandez cu nostalgie un batran gangster din Amsterdam, “drogul este, domnule, cel ce ne-a stricat mediul”.
Graaf, in varsta de 62 de ani, a avut in beciurile politiei o discutie cu inspectorul van Mappes ; ce au vorbit atunci cei doi nu a fost consemnat in nici un raport sau proces verbal. Dupa aceasta, Graaf a fost eliberat dupa cum aratam mai sus, din “lipsa de probe”,

Inspectorul van Mappes era bucuros : firele pe care le tinea strans in mana conduceau in acelasi loc. Tanara gasita moarta in restaurantul de pe Hoogstraat isi procurase drogul de la “organizatia” ce plasa marfa si in umbra careia domnea un oarecare Frans Tulpplein.

In arestul sectiei de politie, Graaf se invoise sa denunte pe caidul (seful) celei mai mari retele de traficanti de droguri din Olanda. Cine era acesta : Frans Tulpplein.

Pretul informatiei era eliberarea sa. Era batran si promisese ca se va retrage din “afaceri”. Sfarsitul il cunoastem : banuit ca a tradat, a fost lichidat cu rafale de pistol-mitraliera in timp ce-si sorbea whisky-ul in barul “Kota-Radja”.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?