1919 a fost pentru Ceka si pentru agentii sai anul in care s-a desfasurat cea mai neinfranta teroare in masa ce s-a cunoscut vreodata. S-au comis cele mai numeroase si neinchipuite masacre, distingindu-se ca specimene rare ale artei de a ucide fara mila si fara preget, calai vestiti ca Pankratov, Maga si altii.
Pankratov, taran incult si grosolan, succesor al calaului Jemelianov. Era renumit prin cruzimea si cinismul sau.

Maga devenise celebru prin indemanarea de a ucid El doborase cu mana lui unsprezece mii de victime ; dar- la urma a trebuit sa cada si el. Intr-una din zilele sale de “lucru”, dupa ce executase vreo douazeci de condamnati innebuneste subit si, intr-un acces de furie salbateca, s intoarce brusc spre gardieni, spre colegii lui si coman dantul inchisorii strigind : ,,La zid si voi, ticalosilor, dezbracati-va”. Bineinteles ca “ticalosii” nu i-au asculta, porunca, ci, l-au linistit pentru totdeauna.
Cu asemenea executanti si cu tendinta Cekai de a su prima tot ce este contrarevolutionar, nu este de mirare ca din anul 1917 pana in 1923, adica de la revolutia di octombrie si pana la finele razboiului civil, teroarea r sie a facut in total 1 761 065 victime : 25 episcopi, 1215 eclesiastici, 6575 profesori si invatatori, 800 medici, 54 850 ofiteri, 260 000 oamenii de trupa, 10 500 agenti de politie, 48 000 jandarmi, 19 850 functionari, 344 250 intelectuali, 815 000 tarani si 192 000 lucratori.

Dupa parerea lui Essad Bey, autorul pretioasei lucrari “Histoire du guepeou”, caracterul specific al revolutiei rusesti rezulta din contopirea a doua elemente foarte diferite : primul – substratul sufletesc al poporului, esentialmente asiatic -, al doilea – marxismul, erijat in sistem de guvernamant, element exclusiv european.
Ceka intruneste in ea mania luminata si rationala a Europei si fanatismul Asiei. Din aceasta impreunare s-a nascut teroarea rosie.

“Nici sufletul rus, nici ideologia socialista, luate izolat, nu sunt raspunzatoare de cea mai sangeroasa teroare ce s-a cunoscut in istorie, ci este numai unirea nenorocita a doua curente spirituale diametral opuse, care singura a facut posibil bolsevismul. Aceste doua elemente originale au totusi un punct comun mesianic, care le animeaza. Este doctrina luptei de clasa, care nu cunoaste nici margini, nici frontiere”.
Deci, bolsevismul insusi, care poseda la baza acest mesianism, nu vrea sa stie de frontiere : lumea intreaga este domeniul sau. El cauta sa se reverse peste granitele Rusiei, intrebuintind chiar violenta, si nu se sfieste sa propage revolutia mondiala, pe care o considera ca pe unul din mijloacele sigure de a-si raspandi si introna puterea. Iar Ceka, dupa cum insusi Lenin a denuntat-o, este avangarda acestei revolutii.

Pentru absurda pretentie de a intinde bolsevismul peste tot pamantul, Ceka, organizata asa cum se gasea in 1919, anul maximului ei de dezvoltare, nu mai corespunde timpului, nu mai poate face fata noilor tendinte : ea se transforma radical intr-o institutie noua, careia ii cedeaza locul – ea devine G.P.U.
In desfasurarea progresiva a conspiratiei mondiale, care de fapt a inceput inca din 1903. sub forma de bolsevism local. G.P.U. reprezinta ultimul stadiu la care a ajuns Ceka.

Aceasta noua institutie paslreaza si perpetueaza metodele vechii Ceka, pe care le aplica intr-un mediu de civilizatie ceva mai inalt.
In G.P.U.. sectia politica interna nu reprezinta decat o parte din campul activitatii sale, spre deosebire de cum era in trecut. Sectia politica externa devine centrul de greutate al institutiei. In ea sunt concentrate mai toate mijloacele de atac ale bolsevismului in vederea revolutiei mondiale. De la ea pornesc firele vastei retele conspirative, ce acopera China, India, Persia, o buna parte din Europa, si chiar din America.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?