In dezvoltarea literaturii romane, au fost momente in care evolutia a avut loc sub forma de spirala. Astfel, dupa etapa modernista, promovata de Eugen Lovinescu, revista si cenaclul Zburatorul, s-a revenit la traditionalism, ca o reactie de estompare a atitudinii moderniste (si de europenizare), promovand absolutizarea autohtonismului.

Traditionalismul este curentul literar care apara traditia, inteleasa ca o suma de valori nationale, expuse pericolului alterarii si degradarii. Atitudinea traditionalista nu exclude spiritul critic, dar il indreapta impotriva tendintelor si valorilor moderne, care aduc o degradare si o eroziune a vechiului.

Ambele atitudini, si cea modernista si cea traditionalista, isi trag o mare parte din forta lor critica din lupta uneia impotriva celeilalte, cu exagerari de ambele parti. Traditionalismul promoveaza interesul pentru folclor, vazut ca depozitar firesc al spiritualitatii romanesti, idealizeaza trecutul national, sustine puritatea morala a oamenilor de la tara. Traditionalismul promovat de revista Gandirea, de la Cluj, condusa de Nichifor Crainic, sustinea puritatea etnica si promovarea ortodoxismului, ca axa doctrinara orientala.

Dintre scriitorii mai de seama care sprijina traditionalismul ii amintim pe: Ion Pillat, Vasile Voiculescu, Cezar Petrescu, Mateiu I. Caragiale, Gib Mihaiescu si altii.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: